Pechèretuin volgend jaar heraangelegd

© Jaspers - Eyers & Partners/Archi 2000/SAQ
Tegen volgend voorjaar wordt de Pechèretuin op de site van het voormalig Rijksadministratief Centrum (RAC), opnieuw aangelegd. Eerstdaags begint ook de realisatie van een eerste woonluik met 75 appartementen. De verdere uitwerking van de grootste ontwikkelingszone binnen de Vijfhoek laat op zich wachten.

Begin 2014 verhuist de federale politie naar het eerste gerenoveerde gebouw van het voormalige RAC. Tegen die tijd zullen eigenaars Breevast en Immobel de esplanade en de tuin ontworpen door René Pechère in ere herstellen. Dat zei Philippe Provost, bestuurder van Breevast, woensdag op een debat georganiseerd door Jonction over de toekomst van de site.

De geometrische tuin van de beroemde landschapsarchitect was in 2008 en stoemelings ontmanteld om de waterdichting van de onderliggende parkeergarage te herstellen. Het toenmalige stadsbestuur was door een communicatiefout niet op de hoogte van de afgraving. Pechère gaf mee vorm aan het Brussel van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ook de Kruidtuin en het groen op de Kunstberg zijn van zijn hand.

Futuristische woontorens
Eerstdaags begint ook de ontwikkeling van een eerste woonluik op de site, goed voor 75 appartementen. Die moeten over een kleine twee jaar klaar zijn. Het lot van de twee futuristische woontorens en de rest van het masterplan dat in 2010 is voorgesteld is daarentegen nog altijd onzeker. Het Gewest heeft het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voor de site immers nog altijd niet goedgekeurd. Bovendien zou kunstenaar Arne Quinze zich uit het project hebben teruggetrokken.

Er blijven dan ook vele belangrijke vragen onbeantwoord. Hoe moet de verbinding met de benedenstad gebeuren? Hoe hoog en hoe breed mogen de toekomstige torens zijn? Welke voorzieningen komen er op de site? En wat met het uitzicht vanaf de Congreskolom? Het BBP dat voorligt, zou het project aanzienlijk beperken, maar daar is dus nog geen akkoord over.

Typisch Brussels dossier
"Het is een typisch Brussels dossier waarbij men iedereen heeft willen tevreden stellen, maar waarbij niemand uiteindelijk te spreken is over het bereikte compromis", zegt Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR).

Het jarenlange getouwtrek zorgt ook voor twijfel bij de promotor, die de site ondertussen tien jaar geleden verwierf.

"Omwille van enkele doctrinaire principes biedt het BBP dat nu voorligt geen kwaliteit. Wij hadden graag een hotel gebouwd, want dat brengt ook 's nachts en in het weekend leven op de site. Maar dat zou dus niet mogen. Toch blijven we hoopvol dat het gezond verstand zal zegevieren", aldus Provost.

Andere kwestie is de parkeergarage, met 2.200 plaatsen een van de grootste van Brussel. 700 plaatsen behoren tot de Financietoren en de politie zal beschikken over 600 parkeerplaatsen. Wat er moet gebeuren met de 900 overblijvende is een open vraag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?