Peilingsasbakken voor sigarettenpeuken in Etterbeek

VVO
© BRUZZ
17/10/2016

In Etterbeek kunnen rokers vanaf nu stemmen met sigarettenpeuken. Er werden begin september al 6 peilingsasbakken geïnstalleerd in de gemeente. In plaats van je peuk achteloos op straat te gooien worden rokers uitgenodigd om op een alledaagse vraag te antwoorden.

De asbakken hebben twee kolommen en zijn gemaakt uit plexiglas. Rokers kunnen dus gemakkelijk zien welke keuze voorgangers hebben gemaakt. “Het is een speelse manier om mensen te stimuleren om de gemeente netjes te houden”, zegt Etterbeekse schepen van Netheid Marie-Rose Geuten (ECOLO) aan BRUZZ.

Op het Jourdanplein is bijvoorbeeld voor frituur Antoine een peilingsasbak geplaatst met de vraag of rokers liever mayonaise of ketchup eten bij hun frietjes. Geuten verduidelijkt wel dat er uiteindelijk geen rekening wordt gehouden met de antwoorden van de rokers, het is alleen een drijfveer opdat rokers hun peuken niet op de grond zouden gooien.

Etterbeek zal dienen als modelgemeente voor Brussel. De peilingsasbakken werden in het Verenigd Koninkrijk ontworpen, daarbij hebben grote steden als Madrid en Londen de asbakken al getest. Dat meldt La Capitale. Ook in bijvoorbeeld Mechelen bestaan ze al.

Het project loopt al sinds begin september en maakt deel uit van een sensibiliseringscampagne van de gemeente.

Er zijn twintig normale asbakken verspreid over Etterbeek en nu komen er nog eens zes bij: op het Jourdanplein, op het Sint-Antoonplein, aan het kruispunt van de Jacht, de Fernand Demanybrug (vlakbij metrohalte Thieffry) en aan de Louis Schmidtlaan (vlakbij metrohalte Pétillon). Een laatste asbak zal nog worden geïnstalleerd aan station Merode.

De asbakken zullen om de twee à drie maanden verplaatst worden naargelang van de seizoenen en de behoeften.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie