© KH

Penismuur: eigenaar moet verwijdering zelf betalen

BVR
© BRUZZ
28/10/2016

Als de eigenaar de tekening van de penis wil verwijderen, dan moet hij zelf opdraaien voor de kosten. Dat zei Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis, donderdagavond op de gemeenteraad. Hierdoor stijgt de kans dat de penismuur wat langer blijft.

De actiegroep ‘Touche pas à mon zizi’ vroeg het schepencollege om de tekening te behouden. Maar dat kan de gemeente niet beslissen. Het is de eigenaar die het laatste woord heeft.

“Het antwoord van de burgemeester was erg onduidelijk”, zegt Solange De Mesmaeker, woordvoerder van de actiegroep. “Het enige wat zeker leek, was dat de eigenaar voor de kosten moet opdraaien, en niet de gemeente.”

Hiermee verandert de gemeente het geweer van schouder. Eerder zei ze de wil van de eigenaar te zullen volgen, en de tekening te zullen verwijderen op kosten van de gemeente. Betekent dit dat de gemeente zich actief voor het behoud inzet?

“Dat lijkt niet het geval”, zegt De Mesmaeker. “Wel zei Picqué dat een vereniging of een persoon een vergunning kan aanvragen om de tekening te behouden.”

De actiegroep is nog niet zeker of het zo’n vergunning zal aanvragen. “Gemeenteraadslid Catherine François (PS), die achter het behoud van de ‘zizi’ staat, zegt dat het misschien beter is om alles op z’n beloop te laten. Als de eigenaar het geld niet vindt, dan blijft de fresco toch.”

Voor een vergunning moet immers een publiek onderzoek gevoerd worden. Daarenboven is een vergunning dan maar voor een jaar. Veel moeite dus, met misschien hetzelfde resultaat als na helemaal niets doen.

De Mesmaeker vreest wel dat de herfstregen en -wind de tekening snel zal doen vervagen. “En dat lijkt de bedoeling van Picqué”, zegt ze. “Hij wil niet beslissen, en hoopt dat de tekening vanzelf zal verdwijnen."

Maar voorlopig blijft de penis dus staan. Tot de eigenaar, regen of wind de tekening hebben weggehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie