Peraïta zwijgt en wil niet gefilmd worden tijdens onderzoekscommissie-Samusocial

Pascale Peraïta, ex-OCMW-voorzitster en tot voor kort ook gedelegeerd bestuurder bij daklozenorganisatie Samusocial, heeft geëist dat ze niet gefilmd of gefotografeerd zou worden wanneer ze dinsdagnamiddag verschijnt voor de onderzoekscommissie-Samusocial. Dat nieuws hoorde BRUZZ uit goede bron en wordt bevestigd door de voorzitter van de onderzoekscommissie, Stefan Cornelis (Open VLD).

"Niet alleen mevrouw Peraïta, ook de twee andere mensen die vandaag verschijnen voor de onderzoekscommissie beroepen zich op hun portretrecht", zegt Cornelis aan BRUZZ. "Onze juridische experts zagen daar  geen bezwaren tegen."

De twee andere mensen die vandaag voor de commissie verschijnen zijn bestuurders van de vzw Samusocial, Rita Glineur en Valérie Vierset.

Een aantal hoofredacties - waaronder die van de RTBf, BX-1 en BRUZZ - gaan in een brief formeel protest aantekenen tegen het film- en fotografieverbod. "Ik zal de argumenten uit de brief voorleggen aan ons team juridische experts en daarna opnieuw bekijken of ze het recht heeft om dit te vragen", reageert Cornelis. 

Zwijgrecht
Haar advocaat heeft al laten weten dat ze zich op haar zwijgrecht beroept en dus op geen enkele vraag van de commissieleden zal antwoorden. Peraïta "wil haar verklaringen voorbehouden voor de gerechtelijke autoriteiten," klinkt het.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?