Meer dan twintig mensen liepen permanente gehoorschade op na de aanslagen op Zaventem en de metro Maalbeek (archiefbeeld).

Permanente gehoorschade bij meer dan twintig mensen na aanslagen

© Belga
05/10/2018

Na de aanslagen in Brussel in 2016 werden 56 mensen voor gehoorschade behandeld in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). 40 procent van hen houdt permanente klachten als gehoorverlies of tinnitus over aan de ontploffingen, meldt het UZA vrijdag.

Na de aanslagen op de luchthaven hadden zich bij het UZA veel mensen gemeld die aanvankelijk ongedeerd leken, maar achteraf gehoorklachten hadden. "56 patiënten meldden zich aan met klachten van verminderd gehoor, tinnitus, een drukgevoel en/of overgevoeligheid voor geluiden, " zegt Annick Gilles van het UZA. Drie patiënten vertoonden ook een perforatie van het trommelvlies door de drukgolf bij de ontploffing.

Opvallend is dat het merendeel van de patiënten gehoorschade vertoonden aan het rechteroor, omdat de eerste explosie plaatsvond aan de rechterzijde van de terminal. De tweede explosie ging af aan de andere kant van de terminal op het moment dat iedereen richting de uitgang liep, zodat ook de tweede ontploffing aan de rechterkant van de meeste mensen gebeurde.

Op de dienst neus-keel-oorziekten kregen alle patiënten het advies om een cortisonentherapie in combinatie met een hyperbare zuurstoftherapie te volgen. Dat laatste gebeurt onder hoge druk in een speciale kamer, om meer zuurstof in het bloed en het plasma te krijgen en zo de recuperatie van beschadigde cellen te bevorderen. De helft van de patiënten deed beide therapieën, de andere helft met minder klachten nam enkel de medicijnen.

Na het doorlopen van het traject was bij alle patiënten verbetering meetbaar, vooral bij hen die ook de zuurstoftherapie volgden. Toch houdt 40 procent van hen permanent gehoorverlies of tinnitus aan de aanslag over. "Een lawaaitrauma moet snel mogelijk behandeld in een gespecialiseerd centrum", zegt Gilles. "Het is geen kwestie van een weekje afzien en kijken of het betert, het moet onmiddellijk behandeld worden. Hoe sneller de behandeling, hoe groter de kans op herstel."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Aanslagen Brussel 2016, aanslagen, slachtoffers aanslagen, Maalbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni