| Tweede actiedag bij AG Insurance met bezoek van de federale parlementsleden Anja Vanrobaeys (Vooruit) en Maria Vindevoghel (PVDA).

Personeel AG Insurance voert actie tegen werkdruk door telewerken

© Belga
07/10/2021

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft donderdagochtend bij de opening van de kantoren van AG Insurance in Brussel, Antwerpen en Charleroi actie gevoerd tegen een te hoge werkdruk door het telewerken. De onderhandelingen over een cao over telewerken zijn afgesprongen, nadat de directie een voorstel op tafel heeft gelegd dat volgens de vakbonden te nemen of te laten was.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn de werknemers van AG Insurance, dochterbedrijf van verzekeringsgroep Ageas, aan het telewerken. Een situatie die in eerste instantie gunstig was, maar de werklast verminderde niet en nu blijven nieuwe aanwervingen uit.

"We hebben de coronaperiode doorstaan en dat heeft de werkgever geen windeieren gelegd. Wanneer we vroegen naar een correcte tegemoetkoming voor die periode en het nieuwe achteraf, was daar geen sprake van", vertelt Philip Spruyt, vakbondsman bij ABVV-BBTK, aan het kantoor in Brussel.

Het voorstel dat nu op tafel ligt is "eenzijdig". Uit een personeelsvergadering bleek dat 95 procent van de mensen achter het voorstel van de vakbond staat. De acties hebben tot doel om terug rond tafel te gaan zitten om een correcte cao over telewerken te onderhandelen.

"De directie wil het afschaffen van de tijdsregistratie doorvoeren voor telewerk, maar die is juist wel nodig. Mensen werken gemiddeld 13 dagen overuren en de directie staat niet open voor een correcte compensatie", verklaart Spruyt. "Daarnaast is er het heikel punt ergonomie. De directie wil geen vergoeding toekennen voor de aankoop van een ergonomische bureaustoel", vervolgt hij.

De vakbond is een petitie gestart. Op één dag werd die al door 1.000 van de 3.000 betrokken werknemers ondertekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , actie , BBTK , AG Insurance

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni