Personeel Brusselse OCMW's staken dinsdag opnieuw door hoge werkdruk

MVDH
24/04/2023

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront dat het personeel van de sociale diensten in de 19 OCMW’s van het Gewest vertegenwoordigt, heeft een stakingsaanzegging ingediend voor komende dinsdag. De sector hekelt een tekort aan mankracht en financiering terwijl de bevoegde politici “hun verantwoordelijkheden doorschuiven als in een pingpongspelletje”.

Door de opeenvolging van crisissen, van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne tot de stijging van de energie- en voedselprijzen, wenden een toenemend aantal burgers zich tot hun OCMW's voor hulp. “De 19 OCMW's van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden hierdoor geconfronteerd met een aanzienlijke toename van hun werklast waardoor het echte werk om mensen naar sociale emancipatie te begeleiden steeds meer naar de achtergrond is verdwenen”, aldus het vakbondsfront maandag in een persbericht.

“Dit gaat ten koste van de mensen die werkelijk bijstand nodig hebben terwijl de politieke verantwoordelijken hun taken naar elkaar doorschuiven als in een politieke pingpongspelletje”, aldus vakbondsecretaris Maxime Nys (ACOD-ABVV). De bonden vragen daarom onder meer de aanwerving van bijkomende maatschappelijk werkers, “een structurele en duurzame” herfinanciering van de 19 OCMW’s en een loonsverhoging van 15 procent om jobs binnen de sociale diensten aantrekkelijker te maken.

Om hun eisen kracht bij te zetten werd voor dinsdag 25 april al een nieuwe stakingsdag afgekondigd. Buiten de installatie ‘s ochtends van stakingspiketten voor de gebouwen van de OCMW’s zal daarbij ook een betoging georganiseerd worden. Die zal om 10 uur voor het OCMW van Stad Brussel starten en verder lopen langs het kabinet van de Federale Minister van Maatschappelijk Integratie Karine Lalieux (PS). Om 12 uur volgt een onderhoud met de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni