Personeel Carrefour Sint-Agatha-Berchem legt werk neer na agressie van klanten

EDB
© BRUZZ
23/04/2021

Een groot deel van het personeel van de Carrefour in Sint-Agatha-Berchem heeft vrijdag het werk neergelegd na aanhoudende gevallen van agressie in de winkel. Het personeel vraagt de directie om actie te ondernemen. “Een klant beet zelfs in de arm van een bewaker.”

Volgens vakbondsvertegenwoordiger Michiel Opdenbosch (ACV Puls) is agressie al jaren een probleem in de winkel, maar was er tijdens de paasvakantie sprake van drie zware incidenten. “Vorige week werd een student aangevallen door twee klanten nadat hij hen gevraagd had beleefd te zijn tegen een collega,” aldus Opdenbosch. “Die student zit nu werkonbekwaam thuis nadat de klant fysiek uithaalde.”

“Eerder deze week sprak de winkelbeveiliging een klant aan, waarna de klant zijn hond losliet en de hond de beveiliger aanviel. Een paar dagen later beet een klant zelf in de arm van een bewaker. Voor alle betrokken partijen is het genoeg geweest.”

Volgens Opdenbosch kwam uit de personeelsvergadering naar voren dat de directie niet voldoende actie onderneemt om haar personeel te beschermen. “Enkel vandaag legt een groot deel van het personeel het werk neer. De managers houden de winkel open met behulp van studenten, maar een aantal afdelingen is wel gesloten.”

Om te vermijden dat het personeel nog meer acties moet voeren, moet de directie dringend handelen, vindt Opdenbosch. “Nu denken ze vooral aan opleidingen voor het personeel, maar dat is vooral een vorm van victim blaming. Wat er moet komen, is sensibilisering naar de klanten toe en dat klanten gewezen worden op de regels. De directie moet ook strenger optreden tegenover klanten die zich agressief gedragen door hen bijvoorbeeld de toegang te weigeren indien nodig.”

Sensibilisering

Volgens de woordvoerster van Carrefour België Siryn Stambouli is er inderdaad sprake van gevallen van agressie de voorbije dagen. Om die incidenten in de toekomst te vermijden, wil de winkel inzetten op een grote sensibiliseringscampagne. “De meeste klanten gedragen zich erg goed, maar ook aan de andere klanten vragen we om zich respectvol te gedragen.”

“We vragen de klanten om de regels te blijven respecteren in deze moeilijke situatie. Sommige mensen die gevaccineerd zijn, denken dat ze zich niet meer aan de regels moeten houden zoals het dragen van een mondmasker, maar toch moeten ook zij de maatregelen blijven respecteren. Aan de ingang van de winkel zullen enkel klanten binnengelaten worden die respect voor de regels tonen.”

Hoewel een groot deel van het personeel het werk heeft neergelegd, blijft de Carrefour van Sint-Agatha-Berchem vrijdag en zaterdag open.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni