Petitie en klachten tegen krakers Floréalwijk

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
07/09/2012
Zo'n 200 bewoners van de tuinwijk Floréal - zowel eigenaars als huurders van sociale woningen - hebben een petitie ondertekend tegen de bezetting van vijftien woningen door krakers. De overlast werkt de bewoners dag en nacht op de heupen, zeggen ze. Lopende juridische procedures slepen aan.

De voorbije maanden nam het aantal bezettingen toe. De bewoners van de wijk zijn het beu en lijsten hun grieven op in een petitie. Nachtlawaai, onveiligheidsgevoel en vuiligheid zijn hen een doorn in het oog. Ze overhandigden donderdag een petitie met 200 handtekeningen tegen de bezetting aan de directie van Floréal, maar ook aan burgemeester Martine Payfa (FDF) en aan Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

"Deze bezetting is vooral politiek geïnspireerd en komt uit anarchistische hoek", zegt directeur Daniel Remacle van de Coöperatieve Huurdersvennootschap Floréal aan brusselnieuws.be. De krakers, die nu 15 woningen bezetten, zouden daarmee protesteren tegen de langdurige leegstand.

Klacht bij vrederechter
Op dit moment staat ongeveer 1 woning op 5 van Floréal leeg. Maar het leegstaande woonblok op het Aartshertogensquare - een dossier beheerd door Beliris - is meteen goed voor 40 procent van die leegstand. Daniel Remacle verdedigt zich tegenover de kritiek op die leegstand: "In 15 jaar hebben we 38 procent van ons woningbestand gerenoveerd. Het feit dat 460 van de 715 sociale woningen van Floréal beschermd is, zorgt voor zwaardere procedures. De ironie wil dat de krakers het tegendeel bereiken dan wat ze willen: ze verhinderen de renovatie door hun bezetting."

"De modus operandi van de meeste krakers, veelal ULB-studenten, is meestal dezelfde. In kleine groepjes nemen ze het slot weg van een woning, waarna ze zich erin barricaderen. Ze maken gebruik van een lacune in de wet: wanneer de identiteit van de kraker niet bekend is, zijn de mogelijkheden tot uitzetting veel beperkter", betreurt Remacle.

Van een kraakster, de eerste die de gebouwen betrok, kon de identiteit wel achterhaald worden. "Het gaat om een jonge vrouw uit Temse, die aan de Gentse universiteit afstudeerde", weet Remacle. "Omdat wij haar naam konden achterhalen, hebben we een klacht ingediend bij de vrederechter. Maar diens uitspraak volgt allicht pas volgend jaar." De betrokkene nam ook al deel aan bezettingen aan de Gentse universiteit.

Even waren er ook illegalen onder de bezetters, maar die zijn uit de woningen gezet door de politie van Oudergem. In elk geval gaat het niet om arme mensen die geen woning kunnen betalen. Geen van hen klopte aan bij het OCMW voor hulp.

Floréal diende nog drie andere klachten in bij het gerecht.

'Niet onbewoonbaar verklaren'
Staatssecretaris Doulkeridis vindt dat de zaak te lang aansleept."Ofwel is er een schending van het eigendomsrecht en moeten ze verdreven worden. Ofwel moet er met hen een overeenkomst worden afgesloten voor tijdelijke bezetting", zegt hij in Le Soir.

"In dat geval zou onze maatschappij verantwoordeljk zijn bij ongevallen", werpt Remacle op.

Burgemeester Payfa (FDF) zegt in dezelfde krant dat ze de woningen niet onbewoonbaar kan laten verklaren. "Wel hebben we het aantal politiepatrouilles opgedreven."

Intussen moet de Coöperatieve Vennootschap wel opdraaien voor de energiekosten van de woningen, aangezien water, elektriciteit en gas niet waren afgesloten.

De architectuur van de Floréalwijk geniet een internationale reputatie. Jaco Van Dormael zette met 'Toto le héro' de wijk op de filmkaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni