Petitie komt op voor Monumenten en Landschappen

MD
© BRUZZ
14/06/2017

De burgerbeweging 'Le patrimoine, ca nous regarde' verzet zich met een campagne en een petitie tegen het afschaffen van het bindend advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML). Zonder het bindend advies zullen bouwpromotoren en de regering vrij spel krijgen en minder rekening houden met beschermd erfgoed, luidt het.

Het debat rond de hervorming van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO), ook gekend als COBAT, wordt woensdagvoormiddag in de commissie Territoriale Ontwikkelingen in het Brussels parlement gevoerd. De hervorming van minister-president Vervoort (PS) houdt onder meer in dat het bindend advies van de KCML wordt afgeschaft.

Met dat bindend advies kon de KCML veto’s stellen tegen bepaalde projecten of aanpassingen die schade zou toebrengen aan beschermde gebouwen, monumenten of landschappen. De regering kon door dat advies geen vergunning afleveren aan bouwpromotoren die te weinig rekening houden met de specifieke aspecten van erfgoed.

Maar het bindend karakter van dat advies staat nu op de helling door de hervorming van het BWRO. De KCML zal wel nog adviezen kunnen uitbrengen, maar de regering kan desgewenst dat advies naast zich neerleggen. Het moet dat advies wel motiveren.

Waakhond van het erfgoed
Onder meer de burgerbeweging 'La patrimoine, ça nous regarde' vreest nu dat de KCML zijn functie als waakhond van het erfgoed niet meer zal kunnen uitoefenen.

“Zonder het bindend advies van de KCML zou het Ter Kamerenbos een attractiepark geworden zijn, zou het dak van het Paleis voor Schone Kunsten van Victor Horta vervangen zijn door industriële dakpannen, zou het standbeeld op het Koningsplein verdwenen zijn en de Berg van Barmhartigheid zwart geverfd zijn”, herinnert het aan enkele realisaties van het KCML

Oproep om tegen te stemmen
“In een stad waar de druk van de markt steeds toeneemt en de lobby van ontwikkelaars heel dicht bij de politiek staat, zou het afschaffen van het bindend advies betekenen dat de meest waardevolle gebouwen van ons Gewest overgeleverd worden aan de ambities van bouwpromotoren”, klinkt het verder.

Daarom startte de burgerbeweging een campagne en bijhorende petitie om parlementsleden op te roepen tegen het bewuste artikel in de hervorming van het BWRO te stemmen. De petitie telt op iets minder dan 24 uur al 700 van de 1.000 beoogde handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni