Philippe Close in Kiev met 3 ton hulpgoederen

© Philippe Close via Twitter
| Philippe Close komt aan in Oekraïne.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is sinds afgelopen zondag in Oekraïne. Hij heeft 3 ton hulpgoederen en twee ziekenwagens bij zich. Donderdag reist Close terug naar België.

De Oekraïense ambassade in België bracht Close drie weken geleden in contact met Vitali Klytsjko, de burgemeester van Kiev. Die laatste gaf te kennen zijn Brusselse ambtgenoot te willen ontmoeten. Close is afgelopen weekend vertrokken met 3 ton medisch materiaal en medicijnen. De delegatie heeft ook twee ziekenwagens bij met apparatuur om te reanimeren.

Zondag ging Close naar Lviv, waar hij een ontmoeting had met de gouverneur van de regio. Maandag trok de burgemeester naar Boetsja en Borodjanka, twee steden die hard werden getroffen door het Russische geweld.

Psychologische zorg

Dinsdag bezocht Close twee ziekenhuizen en had hij een gesprek van vier uur met Klytsjko. Daar bleek onder andere dat er weinig psychologische begeleiding is voor vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting. "Het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter beschikt wat dit betreft over expertise, die kan worden ingezet," zegt Close woensdag. Ook wat betreft psychologische zorg aan kinderen en traumatologie zijn samenwerkingen mogelijk, geeft de burgemeester aan.

Close zal tot slot nog een ontmoeting hebben met de minister van Cultuur, onder meer om te praten over de verzending van Oekraïense boeken. Daar is grote vraag naar bij de vluchtelingen in ons land.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?