picardbrug BRUZZ 1527

Picardbrug krijgt eindelijk vergunning

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
15/06/2016

Bijna vier jaar na het indienen van de aanvraag is er een vergunning voor de geplande Picardbrug over het Becodok. De nieuwe brug moet voetgangers, fietsers en bussen sneller van het Noordstation naar Thurn & Taxis brengen. De werf is wel nog niet voor meteen.

Het idee om een brug te bouwen over het Becodok gaat al jaren mee, pas in oktober 2012 werd het project concreet met de aanvraag van een vergunning. Eind april is die ook effectief afgeleverd, zo meldt bouwheer Beliris op zijn website.
Dat de vergunning eindelijk rond is, betekent echter niet dat de werken binnenkort kunnen beginnen.

“De werkzaamheden moeten worden afgestemd op de werven van Thurn & Taxis,” klinkt het bij Beliris. “Bovendien moet een bedrijf in bouwmaterialen eerst nog verhuizen, maar dat kan pas als het geplande bouwmaterialendorp aan het Vergotedok verder gevorderd is.”

Beliris hoopt dat de bouw van de brug volgend voorjaar kan starten. Anderhalf jaar later moet het bouwwerk klaar zijn. De 60 meter lange brug heeft een prijskaartje van meer dan 8 miljoen euro. Het dek wordt opgedeeld in twee delen: één voor de bussen tussen Thurn & Taxis en het Noordstation, en een strook van zes meter breed voor voetgangers en fietsers die zich willen verplaatsen tussen de Bolivarlaan en de Willebroekkaai enerzijds en de Havenlaan en de Picardstraat anderzijds.

Promenade
Ook ter hoogte van de Ninoofsepoort en metrostation Graaf van Vlaanderen moeten nieuwe voetgangersbruggen over het kanaal komen. Ook daar begint de bouw in het beste geval in het voorjaar van 2017. Momenteel wordt wel gewerkt aan de promenade waarop de brug van Graaf van Vlaanderen moet aansluiten.

“We maken de promenade gebruiksklaar zodat die al gebruikt kan worden in afwachting van de nieuwe brug,” aldus nog Elien De Swaef van Beliris. Door onduidelijkheid over de geplande brug ligt de houten promande tussen het kanaal en de groene bedding van tram 51 er al enkele jaren onbenut bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni