Picknick voor een autoluw Colignonplein in Schaarbeek

Len Buggenhout
© BRUZZ
26/08/2016

Buurtbewoners oordelen dat het Colignonplein in Schaarbeek meer te bieden heeft dan de huidige bezoekersparking van het gemeentehuis. Op zondag 18 september organiseert het collectief Imagine Colignon een picknick op het plein om te ijveren voor verbeteringswerken.

Na de succesvolle edities van Picnic The Streets aan het Beursplein en de Ninoofsepoort en een eerder tegenvallende poging op het Schumanplein, krijgt ook Schaarbeek zijn protestpicknick.

Op autoloze zondag 18 september organiseert het burgerinitiatief Imagine Colignon een buurtfeest met picknick op het Colignonplein, aan de voet van het gemeentehuis van Schaarbeek. Het plein doet momenteel dienst als parking voor buurtbewoners en voor Schaarbekenaren die voor administratieve zaken bij de gemeente moeten zijn.

Voor een dag zullen de auto’s dan plaats moeten maken voor een grote openluchtmaaltijd. Daarnaast zijn er ook optredens gepland en zullen kinderateliers en een badmintontornooi worden georganiseerd. “We willen de plaats doen leven”, zegt initiatiefnemer Nicolas Hemeleers aan BRUZZ.

Metrohalte
De aanpak van Imagine Colignon verschilt evenwel sterk van de andere picknicks. “Wij zijn niet tegen auto’s”, zegt Hemeleers. “Wij willen enkel aan de gemeente duidelijk maken dat de buurt mee wil denken over hoe we van het Colignonplein een kwaliteitsvolle openbare plek kunnen maken.”

Momenteel is er volgens de organisator immers nooit iets te doen op het plein, terwijl het wel een centrale plek is in Schaarbeek. “Bovendien komt er met de metrolijn naar Schaarbeek een metrohalte aan Colignon”, zegt hij. “Maar we moeten niet wachten op de metro om vernieuwingswerken door te voeren.”

Wijkcontract
De idee van een picknick is er gekomen naar aanleiding van de voorbereidende vergaderingen voor het wijkcontract Pogge. Het Gewest heeft geld vrijgemaakt om tussen 2017 en 2020 de buurt een nieuw blazoen te geven. Alleen is de perimeter van het wijkcontract net langs het Colignonplein gelegd.

“Onze eerste vraag is daarom om de perimeter van het wijkcontract uit te breiden en het Colignonplein in te voegen”, zegt Hemeleers. “Dan kan er geld worden vrijgemaakt voor brainstormsessies over de toekomst van het plein. Liever dan dat we het Colignonplein onmiddellijk autovrij zien, willen we met alle betrokkenen bekijken waar we naartoe willen om er op termijn dan een autoluwe plek van te maken.”

Volgens Hemeleers staat burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) open voor het idee. Deze was echter niet zelf bereikbaar voor commentaar.

Meer info: Imagine Colignon

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni