Picqué heeft plan voor Brussel met zes zones

JCO
© brusselnieuws.be
08/02/2013
Brussels minister-president Charles Picqué (PS) wil het Brussels Gewest opdelen in zes zones waarbinnen de gemeenten intensief samenwerken en op termijn zelfs mogelijk in opgaan. Dat staat in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2020-2040. [+kaart]

Het plan moet voor Picqué een eind maken aan "de logica van insluiting, zowel op gemeentelijk als op provinciaal en gewestelijk vlak, om te komen tot een multipolaire stad."

Picqué legde het plan donderdag voor op de Brusselse ministerraad. De details staan te lezen in Le Soir.

Opvallendste kenmerk van het plan is het opdelen van het gewest in zes zones (zie kaart). Binnen elke zone worden de gemeenten tot samenwerking aangemoedigd. Op termijn kan dat "mogelijk" leiden tot fusies, zegt Picqué.

De zes zones zijn:

- Zone centrum: met het grootste deel van de Vijfhoek, de Europese wijk, de Noordwijk, de Louizawijk en delen van Sint-Gillis.

- Zone Zennevallei: de beide oevers van het kanaal, van Haren tot Anderlecht. Ook Kuregem en Thurn & Taxis horen hierbij.

- Zone Woluwevallei: de Woluwes en het Zoniënwoud.

- De Oostelijke plateaus: delen van Schaarbeek, Haren, Evere en Etterbeek. De Maalbeekvallei, Reyers, Delta, de VUB en de Josaphatzone vallen hieronder.

- De Westelijke heuvels: van Neder-Over-Heembeek tot Anderlecht, met onder meer Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en hoog-Molenbeek.

- Zone Zuid: met Vorst en Ukkel

Op kleinere schaal wordt de stad dan weer in een honderdtal wijken opgedeeld. Zo wil Picqué een zogenaamde 'ville de proximité' creëren, die op maat van de inwoners gemaakt is. Binnen de wijken moet een gemakkelijke toegang tot diensten en scholing gegarandeerd worden. Zo mag een kleuter- of lagere school niet verder dan 600 meter van de woning liggen. Groene ruimtes moeten binnen een straal van 300 meter liggen en een crèche binnen de 400 meter.

Picqué pleit ook voor een sterke samenwerking met het hinterland van Brussel. Hij ziet dat groots, niet minder dan 135 gemeenten maken deel uit van de metropolitane samenwerkingszone die ook vermeld wordt in de zesde staatshervorming. Het gaat om het gebied dat in de toekomst moet bediend worden door het Gewestelijk Expresnet, tot Brakel en Zottegem in het westen, Boom in het noorden, Tielt-Winge in het oosten en Pont-à-Celles in het zuiden.

Het plan versterkt ten slotte nog de status van Brussel als internationale stad en hoofdstad van Europa.

Voor Picqué is dit plan een afscheidssaluut. Hij verlaat in mei de stoel van minister-president om plaats te ruimen voor Rudi Vervoort. Het plan moet wel nog deze legislatuur goedgekeurd worden.

Vanhengel akkoord
Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) is alvast akkoord met het plan-Picqué. Hij ziet potentieel in de zes verschillende zones. "De filosofie ervan is onuitgegeven en lijkt vrij goed op wat wij bij herhaling bepleitten - de nood aan visie om het Brussels Gewest uit te bouwen", benadrukt hij.

"We gaan niet meer uit van de administratieve grenzen van het Gewest en de metropolitane regio", verduidelijkt Vanhengel. "Maar we vertrekken vanuit de geografische, sociologische, economische, ecologische, mobiliteits-technische realiteit en noden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni