Picqué neemt politie op de korrel na handboeien bij kind

De video van de aangehouden kinderen oogstte veel kritiek op sociale media.

Twee kinderen zijn maandag even opgepakt in Sint-Gillis nadat ze een achtergelaten scooter probeerden mee te nemen. De oudste van de twee, een dertienjarige jongen, werd in de boeien geslagen. Er weerklinkt heel wat kritiek op het politie-ingrijpen, ook bij burgemeester Charles Picqué (PS).

Het incident deed zich maandag voor in de Munthofstraat, ter hoogte van het Pieter Pauluspark in Sint-Gillis. In de video is te zien hoe twee politieagenten onder protest van omstaanders twee kinderen meeneemt. Eén van de twee minderjarigen is geboeid.

“Er kwam een oproep binnen over diefstal met geweld,” vertelt politiecommissaris Gabriele Evangeliste. “De daders probeerden te vluchten en werden door een patrouille onderschept. De oudste van de twee werd in de boeien geslagen.”

Later bleek dat het niet om diefstal ging, maar dat de jongeren een achtergelaten scooter probeerden mee te nemen. “Er werden dan ook geen PV’s opgesteld. Het duo werd na een half uur in het commissariaat overgeleverd aan hun ouders.”

Mag de politie dan zomaar kinderen in de boeien slaan? Dat zorgde bij ooggetuigen van de arrestatie voor veel onbegrip. “Op leeftijd staan geen grenzen, wel over de aard van het incident", aldus de commissaris. "Het ging zogezegd over diefstal met geweld, wat achteraf niet bleek te kloppen.”

Intern onderzoek

De burgemeester van Sint-Gillis, Charles Picqué (PS), toont zich alvast erg kritisch voor het eigen korps. "Tenzij het onderzoek aantoont dat er een echt gevaar was of er ernstige feiten werden gepleegd, veroordeel ik het gebruik van handboeien bij minderjarigen zoals op de video te zien is", aldus de burgemeester.

"Dergelijk buitensporig gedrag van enkele agenten van de Interventiedienst van de politiezone Zuid is schadelijk voor het imago van de politie en nefast voor de relaties tussen de politie en burgers", klinkt het. Picqué heeft de korpschef gevraagd om snel duidelijkheid te scheppen over de interventie, waarbij ook de burgemeester bevestigt dat die er kwam na een oproep over diefstal.

“Het belangrijkste bij een aanhouding is dat dit gebeurt met respect naar de aangehouden personen toe", aldus commissaris Evangeliste. "We zullen nagaan of dit ook wel degelijk is gebeurd.”

Tenslotte wil Evangeliste nog meegeven dat de kijkers van het videofragment altijd slechts een deel zien van de aanhouding. “Dat kan ervoor zorgen dat de kijker geen correct beeld heeft van wat er zich in realiteit afspeelde.”

Ook de Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos heeft intussen aangekondigd de zaak te zullen onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?