Picqué ziet duizend woningen op terrein gevangenissen

© brusselnieuws.be
15/02/2012
Brussels minister-president Charles Picqué (PS) ziet op de terreinen van de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael mogelijkheden om tot 1.000 woningen te bouwen. Dat moet dan een wijk worden die stadsvluchters in het Gewest kan houden. Kantoren stoten op een njet van de Brusselse regeringsleider.

De minister-president laat in Le Soir zijn licht schijnen op de mogelijkheden voor de terreinen van de gevangenissen in Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Die sluiten namelijk zodra de nieuwe gevangenis in Haren zijn deuren opent, waarschijnlijk na 2016. De federale regering besliste onlangs om de bouwvergunning voor die gevangenis op korte termijn aan te vragen.

Dat het Gewest liever woningen ziet op de gevangenisterreinen bleek eerder al. Maar Picqué schetst nu ook een wat concretere visie op de mogelijke invulling.

Zo ziet de minister-president en titelvoerend burgemeester van Sint-Gillis mogelijkheden om tot duizend woningen te bouwen, eenmaal cipiers en gevangenen verdwenen zijn van de negen hectare gevangenisterrein. "Daar is nood aan in het Gewest," zegt hij. "Vooral aan woningen voor een, twee of drie gezinnen, met drie tot vier verdiepingen." Geen woontorens dus. "Er kan een wijk komen in het hart van de stad, bestemd voor bewoners die nu nog vaak het Gewest verlaten," zegt Picqué. Over de wenselijkheid van sociale woningen laat Picqué zich in ieder geval niet uit.

Geen kantoren
De federale staat, eigenaar van de gebouwen, staat volgens Picqué wel bloot aan de verleiding om "een lucratieve vastgoedoperatie" op poten te zetten. De gevangenis van Haren kan zo voor een deel gefinancierd worden. "Dat kan de bouw van kantoren inluiden," zegt Picqué. "Maar dat zien we niet zitten. De buurt heeft nu al een grote dichtheid en kampt met mobiliteitsproblemen."

De al dan niet grote architecturale waarde van de gebouwen mag volgens Picqué een project geen stokken in de wielen steken. Al ziet hij ook mogelijkheden, bijvoorbeeld om de centrale 'knoop' of kapel van de gevangenis van Vorst te bewaren. Een deel van de muren kan sneuvelen om de nieuwe wijk toegankelijk te maken.

Op concrete stappen is het overigens nog even wachten. Het Gewest is op dit moment bezig met het selecteren van een studiebureau. Daarna moet er een werkgroep komen met de twee betrokken gemeenten Sint-Gillis en Vorst - en de federale staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni