Pilootproject met elektrische bus tussen Brussel-Zuid en luchthaven Charleroi

© Brussels Airport
|

Tussen het station Brussel-Zuid en de luchthaven van Charleroi wordt deze week een verbinding met een elektrische bus getest. Volgens de intiatiefnemers gaat het om 'een primeur in Europa in de luchtvaartsector'. Dat meldt de luchthaven dinsdag.

Het gaat om een pilootproject van Flibco.com, een bedrijf gespecialiseerd in passagiersvervoer van en naar luchthavens, en Voyages Léonard, Waalse aanbieder van busreizen. Door elektrische autobussen in te zetten hopen beide bedrijven hun CO2-uitstoot van 127 ton per jaar per voertuig te verminderen en de trajecten van en naar Brussels South Charleroi Airport groener te maken, luidt het.

Zeventien steden

Deze week, van maandag tot en met zaterdag, testen flibco.com en Voyages Léonard alvast een elektrische bus op het traject tussen het station Brussel-Zuid en de luchthaven. "Tijdens deze tests willen we onze voertuigen uitdagen, met name op het vlak van de vereiste laadtijd en hun rijbereik", zegt Paul De Muynck, directeur van flibco.com in België. "Deze tests bieden ons de mogelijkheid om te bekijken of lange trajecten praktisch gezien haalbaar zijn." Om een traject van 200 kilometer af te leggen, wordt de laadtijd op 2,5 uur geschat.

De luchthaven van Charleroi juicht het project alvast toe. "Het is belangrijk voor Brussels South Charleroi Airport om zijn ecologische voetafdruk te verminderen", zegt CEO Philippe Verdonck.

Flibco.com legt shuttlebussen in tussen de luchthaven van Charleroi en zeventien steden in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?