Pioniersproject: wonen boven een fabriek

© Crepain Binst Architecture

Fabriekjes en woningen gecombineerd in één gebouw. Het klinkt niet als een ideale combinatie, maar Brussel twijfelt niet: het is de toekomst. In 2019 beginnen de werkzaamheden al voor CityCampus, een pioniersproject in Anderlecht.

“Functies mengen, daar zetten we inderdaad op in, omdat we vinden dat industrie nog altijd een plaats moet hebben in de stad,” zegt Kristiaan Borret, de Brusselse bouwmeester. Hij begeleidde het project bij de Ceria/Coovi-site in Anderlecht, dat door de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels ontwikkeld wordt. “In het buitenland zie je vaak dat de industrie verdwijnt uit de stad bij stadsvernieuwingsprojecten. Wij kiezen er bewust voor om de industrie hier te houden.”

Dat is niet vanzelfsprekend. Waar mensen wonen, is industrie vaak niet erg welkom, want industrie, betekent geurhinder, lawaaihinder en visuele hinder. Tegelijk is de ruimte in Brussel schaars. Functies scheiden, is bijgevolg weinig efficiënt. Het project in Anderlecht kiest er daarom radicaal voor om de functies te stapelen.

Er komen 72 sociale woningen en 298 studentenwoningen, voor een groot deel komen die boven op een sokkel met achttien ateliers voor kmo’s. Er wordt daarbij vooral gedacht aan voedingsbedrijven. “Er is een enorme vraag naar plaats voor zulke bedrijven, en we zitten natuurlijk ook vlak bij de scholen Ceria en Coovi, die zich met voedsel bezighouden,” zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Verticale gemengdheid noemen ze dat concept bij citydev.brussels. “We doen dat omdat het een meer leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers oplevert,” voegt Cadranel toe. Wie ’s avonds al eens per ongeluk op een industrieterrein verzeild raakte, weet inderdaad dat daar niet veel te beleven valt na de werkuren.

“Het complex is zo ontworpen dat de hinder voor bewoners minimaal is, al willen we de industrie niet verstoppen,” zegt Borret. De laad- en loszone komt in het binnengebied en krijgt een luifel met geluidswerende materialen. Erbovenop komt een groendak, om de luifel visueel prettiger te maken.

Experiment
Stapelen vereist creatieve oplossingen, en creativiteit kost geld. “We zijn al jaren bezig met het project, en het was vaak moeilijk. We moesten ook verschillende wedstrijdrondes organiseren om het project uiteindelijk toe te wijzen, er waren in het begin wat minder kandidaten dan we hoopten,” geeft Cadranel toe. “Dat is helemaal niet erg,” nuanceert Borret. “Het is het eerste gemengde project van de overheid, een experiment dus. Het is logisch dat er dan wat bijsturingen nodig zijn voor het lukt.”

Het project werd uiteindelijk toegewezen aan een samenwerking tussen Crepain-Binst en ORG. “Dat zijn grote namen, we zijn erg blij dat zij het uiteindelijk geworden zijn,” zegt Cadranel. Borret bevestigt. “We hebben een nieuw concept gelanceerd en nu komt het er echt. Dat toont aan dat de markt klaar is om innoverende projecten te realiseren, en dat dat niet zomaar uit een ivoren toren komt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?