Plan om uitstoot met 30 procent te verminderen

© brusselnieuws.be
04/04/2015

Een kilometerheffing of stadstol, administraties op groene energie en een onroerende voorheffing in functie van energiebesparende investeringen. Het is een greep uit de maatregelen van het plan om de uitstoot in het Brussels gewest met 30 procent te verminderen tegen 2025.

Het lucht-energie-en-klimaatplan stond al in de steigers onder de vorige regering. Volgens Le Soir is het plan nu in tweede lezing goedgekeurd en blijft het, ondanks het feit dat de groenen ondertussen naar de oppositiebanken zijn verwezen, grotendeels overeind. Er zijn enkel een paar accentverschuivingen zoals het licht afzwakken van de passiefnorm, een herziening van de premies en de afschaffing van de energiehuizen.

In totaal staan 56 maatregelen en 124 acties in het plan. Dat gaat van de uitbreiding van groene leningen naar alle Brusselaars tot het overschakelen naar 100 procent groene stroom van alle Brusselse administraties. Daarnaast ook minder concrete punten zoals een aanzet tot strategie rond kringloopeconomie.

Er is ook sprake van een "progressieve en solidaire energieprijs", zonnepanelen op openbare gebouwen, een samenwerking voor een test met kleine windmolens en een aanpassing van de onroerende voorheffing bij energiebesparende investeringen.

Autogebruik
Op vlak van mobiliteit spreekt het plan over een gebruikstaks voor voertuigen, zonder te kiezen voor een stadstol, kilometerheffing of ander systeem om het autogebruik te ontmoedigen. Ook de eerder aangekondigde lage-emissiezones bij vervuilingspieken staan in het plan.

Uiteindelijke bedoeling is de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent terugdringen in vergelijking met het niveau van 1990. Daarnaast moet het plan ook de problematische luchtkwaliteit verbeteren en ook voor extra werkgelegenheid zorgen.

In juni en juli zal het plan worden voorgelegd aan het publiek. De definitieve goedkeuring moet volgen tegen de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Die vindt plaats in Parijs eind dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni