Planbureau: 1,5 miljoen Brusselaars in 2060

© brusselnieuws.be
20/12/2011
Het federaal Planbureau houdt rekening met een groei van de Brusselse bevolking tot bijna 1,5 miljoen mensen in 2060. Dat zijn ruim 150.000 mensen meer dan de vorige prognose. “Meer scholen en crèches bouwen wordt nu nog dringender, net als woningen voor lage inkomens,” zegt VUB-demograaf Patrick Deboosere.

Als de huidige sterfte-, geboorte- en migratiecijfers ongewijzigd blijven, zal het Brussels gewest in 2060 1.475.000 inwoners tellen, een groei met 35 procent tegenover 2010. De verwachte groei wordt daarmee opnieuw gecorrigeerd tegenover de vorige prognose van het planbureau uit 2008. Die ging uit van een groei tot 1.327.000 Brusselaars.

Brussel is daarmee opnieuw het gewest met de grootste verwachte groei. Voor Vlaanderen gaat het Planbureau uit van een stijging van 23 procent, voor Wallonië is dat 25 procent. De Duitstalige gemeenschap blijft steken op 10 procent.

Demograaf Patrick Deboosere maant aan tot voorzichtigheid bij het interpreteren van de cijfers. "Dit is niet echt een voorspelling natuurlijk, niemand kan in de toekomst kijken en de factoren geboorte, sterfte en zeker ook migratie kunnen nog sterk variëren", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Maar met wat we op dit moment zien, is het wel de meest waarschijnlijke evolutie."

Onzekere factor
Dat de Brusselse bevolking wellicht nog sneller groeit dan verwacht, heeft in de eerste plaats te maken met de aantrekkingskracht van Brussel als economisch centrum in de eurozone, meent Deboosere. "Dat zorgt voor heel wat migratie, zowel van binnen als buiten de EU. Maar net de economische ontwikkeling is de onzekere factor. Als het slechter gaat, kan de bevolking ook veel minder snel groeien. Kijk naar Ierland, waar mensen nu opnieuw emigreren."

De voorspelde groei betekent voor de demograaf alvast dat een aantal bekende uitdagingen nog nijpender worden. "Ik denk dan vooral aan de bouw van scholen en crèches. Een tweede belangrijke uitdaging is het creëren van woningen voor lage inkomens. De voorbije jaren zijn er flink wat woningen voor middeninkomens bijgekomen, onder meer omdat de markt daar potentieel in zag. Maar het aanbod aan sociale woningen is absoluut onvoldoende."

Rand
De mate waarin nieuwe woningen worden gebouwd zal ook een belangrijke invloed hebben op de bevolkingsgroei, denkt Deboosere. "Komen die woningen er niet, dan verhuizen mensen bijvoorbeeld nog meer naar de Rand dan ze nu al doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni