Plannen voor eerste islamitisch rusthuis in België

Een aantal islamitische verenigingen zet de schouders onder de oprichting van een eigen rusthuis in Brussel. Het wordt het eerste islamitische bejaardentehuis in België.

Dat schrijft de krant La Capitale en wordt bevestigd door woordvoerder Abdelkader Dahmichi van het Centre Islamique de Belgique.

Het initiatief gaat uit van een aantal islamitische verenigingen. Ze willen een rusthuis oprichten dat aangepast is aan de noden van bejaarden met een moslimachtergrond.

"De migranten van de eerste generatie zijn stilaan bejaard. Sommigen gaan naar een home, maar klagen daar soms dat de zorg er te weinig afgestemd is op hun behoeften," legt Dahmichi uit. "In het rusthuis dat wij willen oprichten, worden enkel halal maaltijden geserveerd en komt er een aangepaste gebedsruimte. Het moet een plek worden waar moslims op een waardige en aangename manier hun oude dag kunnen beleven."

Het wordt evenwel geen uitsluitend islamitisch bejaardentehuis, zegt hij. "Iedereen, van welk geloof dan ook, is welkom. Maar de werking zal wel gebaseerd zijn op de gewoonten van ons geloof en onze cultuur."

Thuiszorg beter
In de moslimwereld is de zorg voor ouder wordende ouders een gevoelige kwestie. "Traditioneel nemen de kinderen zelf de zorg voor de ouders op zich. Dit project is zeker geen oproep om dat niet meer te doen. Integendeel, wij sensibiliseren jonge mensen over de mogelijkheden om zelf voor de ouder wordende ouders te blijven zorgen. Maar als er bijvoorbeeld medische zorg aan te pas komt die de kinderen echt niet meer op zich kunnen nemen, dan kan dit initiatief een oplossing bieden."

Op 25 december organiseert Dahmichi een infomoment rond het probleem. Daar zal ook een oproep tot giften gelanceerd worden. "In eerste instantie rekenen we op privédonaties. Natuurlijk zullen de klanten ook zelf moeten betalen, maar dat zal eerder een symbolische bijdrage worden. Het wordt geen commerciële onderneming."

Over de locatie kan Dahmichi nog niets zeggen. "Het dossier wordt binnenkort ingediend. In het ideale scenario kunnen we een nieuwbouw zetten, maar als dat niet kan, zoeken we naar een bestaande locatie. Streefdatum voor de opening is 2014."

Explosie
Van de tweehonderdduizend Brusselse zestigplussers waren er in 2006 vijftigduizend allochtoon, blijkt uit cijfermateriaal van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Tegen 2020 wordt een explosie van het aantal allochtone senioren verwacht. De Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad wees onlangs nog op een groot tekort aan initiatieven voor die doelgroep.

In Sint-Gillis is er al enkele jaren een Joods privérusthuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?