Plannen voor futuristische nieuwe moskee in Jette

Godfried Roelant
© BRUZZ
23/02/2017

Er zijn plannen voor een fonkelnieuwe en eigentijdse moskee in Jette. In het pand komt ook een fitnessruimte en sportzaal. De bouwvergunning is aangevraagd en het project moet zonder Saoedisch geld gerealiseerd worden.

Twee jaar geleden kwam imam en voorzitter van cultureel centrum Averroës Boubker Macbahi al op de proppen met de plannen voor de bouw van een nieuwe moskee. De huidige locatie was veel te klein geworden en bovendien aan vervanging toe.

"We wilden het bestaande pand eerst nog verbreden, maar ik had eerlijk gezegd geen zin om mijn geloof nog langer te belijden in een garagemoskee. Daarom willen we nu verhuizen naar een terrein aan de Esseghemstraat", aldus Macbahi in de krant La Capitale.

‘Moskee van de toekomst’
Samen met de Italiaanse architect Diliano Tifonte en de Belgische Marokkaan Ahmed Parmakran ontwierp hij samen de plannen van deze toch wel futuristische moskee.

"We hebben gekozen voor een modern ontwerp met zowel Westerse als Marokkaanse invloeden. Het doel van deze moskee van de toekomst is om de gemeenschap te verenigen. Dit gebedshuis moet een symbool worden van een open samenleving waarin voor iedereen een plaats is."

De moskee zal zich uitstrekken over een oppervlakte van 1080 vierkante meter en maar liefst vijf verdiepingen tellen.

"Wij willen een totaalpakket creëren. De moskee staat voor meer dan alleen gebed. Er zal in het gebouw ook een sportzaal en fitnessruimte worden ondergebracht, zodat jongeren niet op straat blijven hangen. Op het tweede verdiep komt er ook een polyvalente zaal waar huwelijksfeesten en andere culturele activiteiten zullen worden georganiseerd. Daarnaast kunnen kinderen er ook Arabische les volgen en komt er een grote bibliotheek."

Geen geld uit Saoedi-Arabië
Voor de eerste fase van dit project is er ongeveer anderhalf miljoen euro nodig. Het totale kostenplaatje wordt geschat op 4 à 5 miljoen euro. Om dat bedrag bij elkaar te krijgen, willen Macbahi en de overige leden van cultureel centrum Averroës aan crowdfunding doen.

"Tijdens het weekend van 18 en 19 maart zullen er in onze huidige locatie een aantal activiteiten plaatsvinden die onze crowdfunding moeten ondersteunen. Naast een paar debatten met bekende theologen, zal er ook een comedyshow op het programma staan. Alles zal te volgen zijn via een livestream, want wij kunnen hier geen al te grote massa mensen ontvangen."

"Op deze manier hopen wij voldoende geld in te zamelen, want wij willen volledig onafhankelijk blijven van eventuele donaties uit Saoedi-Arabië", zo besluit de imam.

Op de vraag of de mensen in Jette zitten te wachten op een nieuwe moskee, antwoordt Macbahi positief. "De mensen zijn nog niet echt op de hoogte van onze plannen, maar de mensen die er mij op straat over aanspreken zijn in het algemeen toch wel opgetogen over dit initiatief."

De bouwplannen zijn ingediend en wachten op goedkeuring. Binnen twee à drie jaar hoopt de imam de moskee te kunnen betreden voor zijn eerste gebedsdienst.

Vlaams Belang in het verzet
Dominiek Lootens, fractieleider voor het Vlaams Belang in het Brusselse parlement en inwoner van Jette, verzet zich hevig tegen de komst van een nieuwe moskee in Jette.

"Het Vlaams Belang en ikzelf zullen zich in het hoofdstedelijk parlement met alle mogelijke middelen verzetten tegen de bouw van een supermoskee in Jette. Wij zullen ook op het terrein in Jette zelf actie voeren om de komst van deze supermoskee te verhinderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni