PleinOPENair, het gratis openluchtfestival van Cinema Nova, mag dit weekend niet doorgaan zoals gepland op het Victorterrein, vlakbij het Zuidstation. Dat hebben de burgemeestsers van Anderlecht en Sint-Gillis beslist "om veiligheidsredenen". Het festival gaat toch door, maar dan in het gebouw van Cinema Nova.

Vrijdag begint PleinOPENair. Woensdag kregen de organisatoren echter te horen dat het festival niet mag doorgaan op de geplande locatie: het terrein aan de Ernest Blerotstraat waar het grote kantoorproject Victor gepland is.

De locatie, vlak aan het Zuidstation, ligt op de grens van Anderlecht en Sint-Gillis en die gemeenten willen het evenement niet laten doorgaan om veiligheidsredenen.

"De politie vindt de wijk momenteel te gevaarlijk na de schietpartij op het Baraplein vorige week", zegt organisator Gwenaël Breës aan FM Brussel. "Ook de nabijheid van enkele kraakpanden baart hen zorgen. Daarnaast is het terrein volgens sommigen een werf en geen braakliggend terrein, maar dat is een kwestie van interpretatie."

"Bij elk openbaar evenement zijn er veiligheidsrisico's", aldus nog Breës. "Onze evenementen brengen echter net een gezelligheid in de buurt, wat je niet kan zeggen van een braakliggend terrein."

'Terrein is niet geschikt'
"De plaats is niet geschikt voor dergelijke evenementen omdat de ondergrond niet stabiel is en er roestende staalkabels liggen", zegt Cathy Marcus (PS), waarnemend burgemeester van Sint-Gillis, aan TéléBruxelles.

Bovendien zou een vergunning nodig zijn om dergelijke evenementen te organiseren. De mensen van het festival organiseren het echter al vijftien jaar zonder dat ze ooit van die vergunning gehoord hebben.

Anderlechts burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) wil naar eigen zeggen een Pukkelpopdrama vermijden. "Er wordt immers onweer voorspeld."

Debat
PleinOPENair wilde het debat over de toekomst van de Zuidwijk aanwakkeren. Veel verenigingen zijn bijzonder kritisch voor Victor en andere nieuwe projecten rond het station. De betrokken gemeenten lijken de plannen echter eerder gunstig gezind.

Het festival, dat traditioneel reflectie en films combineert met concerten in een zomerse sfeer, gaat toch door. Het vindt nu vrijdag en zaterdag plaats in Cinema Nova in de Schildknaapstraat. Dat betekent dat maximum 300 mensen het evenement kunnen bijwonen. Op het Victorterrein was plaats voor bijna duizend bezoekers.

Voor het volgende weekend zoeken de organisatoren nog een oplossing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Muziek , Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni