Pokémon Go: tienduizenden euro schade in Warandepark

© Ivan Put

In het Warandepark aan het Koninklijk Paleis is het centrale grasveld helemaal verdwenen door de toeloop van Pokémonjagers. De heraanleg van het grasperk zou volgens het stadsbestuur “tienduizenden” euro kosten. De Stad heeft ook een tweede schoonmaakploeg van vijftien stadsarbeiders ingezet om onder meer achtergelaten afval op te ruimen.

“Wie eens een kijkje gaat nemen in het Warandepark zal merken dat het centrale grasperk helemaal verdwenen is”, zegt Daphné Phan Lê, woordvoerster van Brussels schepen voor Openbare Werken Ahmed Ktibi (PS). “Van het Paleis tot aan de andere kant aan de twee fonteinen is er geen gras meer. Pokémonjagers hebben het helemaal vertrappeld.”

Spelers van het populaire smartphonespel Pokémon Go, in Brussel gelanceerd begin juli, zouden ook dermate aan hun smartphoneschermen gekluisterd zijn dat ze hun afval soms achteloos op de grond gooien, klinkt het. In de fonteinen drijven blikjes, vuilnisbakken puilen uit. “We hebben inmiddels extra vuilnisbakken geplaatst", zegt Phan Lê. "Ook hebben we een bijkomende schoonmaakploeg ingeschakeld. Volstond vroeger één ronde ’s ochtends, dan moet de ploeg van vijftien stadsarbeiders nu een tweetal uur in de namiddag nog eens aan de slag.”

"Jouer, mais pas dégrader"
De heraanleg van het grasperk in het Warandepark gaat volgens het kabinet van schepen voor Openbare Werken Ktibi “tienduizenden” euro’s kosten. “We zijn niet tegen het spel” besluit Phan Lê. “Maar we vragen toch dat Pokémonjagers de omgeving een beetje respecteren. Jouer, mais pas dégrader.” Het kabinet hoopt spelers te sensibiliseren via de media. In het maandblad van de Stad-Brussel verschijnt binnenkort ook een oproep.

Begin augustus had schepen voor Openbare Werken Ahmed Ktibi (PS) al een oproep gelanceerd op een Facebookpagina van Belgische Pokémonjagers opdat ze het park zouden respecteren. Daar kwamen toen wel positieve reacties op, maar de oproep is grotendeels zonder gevolg gebleven, blijkt nu.

Het Warandepark is een van de meest drukbezochte locaties voor Pokémonjagers in het Brusselse. Er zouden vaak zeldzame Pokémon te vangen zijn. Ook zijn er zogenaamde Pokéstops, een soort bevoorradingspunt. Om die reden drommen er dagelijks honderden, zo niet duizend, Pokémonjagers samen.

Het centrale grasperk (links) van het Warandepark is inmiddels helemaal verdwenen (© Matilde Ceron, Twitter)

© Matilde Ceron (Twitter)

Rechts op de foto is de vernieling van het grasperk zichtbaar (© Matilde Ceron, Twitter)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?