Politici lobbyden om terrorist Atar vrij te krijgen

De Brusselaar Oussama Atar, die nu 'het brein achter de Brusselse aanslagen' wordt genoemd, werd vier jaar geleden vrijgelaten uit een Iraakse gevangenis omdat hij zogezegd 'doodziek' was. Dat gebeurde onder druk van de Belgische overheid, Amnesty International en de familie van Atar, schrijft Het Nieuwsblad zondag.

Oussama Atar is een persoonlijke vriend van IS-'kalief' Abu Bakr Al Bagdhadi. De twee zaten in 2005 in dezelfde Iraakse gevangenis. Als hulpverlener beweerde Atar, maar in feite smokkelde hij wapens voor de rebellen die de Amerikaanse troepen bevochten.

Ondanks de bedenkelijke reputatie van Atar, slaagde zijn zus er in 2010 in om de Belgische Staat, Amnesty International en verschillende partijleden van Ecolo achter zich te scharen voor een grootscheepse campagne die Atar vrij moest krijgen.

Brussels parlementslid Zoé Genot (Ecolo) trok toen mee aan de Atar-kar. "Ja. In 2010 wisten we natuurlijk niet wat die man in 2016 zou uitspoken. Maar ik begrijp wel dat de mensen in de straat nu - terecht - denken dat we hem beter in Irak hadden gelaten." Volgens Genot wist de Belgische Staat in 2010 niet dat Atar wapensmokkelaar was.

Ook Amnesty International zit een beetje verveeld met de zaak. "Maar het heeft geen zin om met de kennis van nu te oordelen over feiten van zes jaar geleden."

De destijds bevoegde ministers van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en Didier Reynders (MR) reageerden zaterdag niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?