awel merci

Politie Anderlecht forceert gemeentehek

© Google Streetview
| Het bewuste hek in de Van Lintstraat in Anderlecht.

In Anderlecht hebben politieagenten de toegangspoort tot de parking van het gemeentehuis geforceerd. Volgens La Capitale gaf korpschef Patrick Evenepoel het bevel daartoe, omdat hij zo snel mogelijk weg wilde nadat hij niet herkozen werd als korpschef. De krant spreekt ook van verzekeringsfraude. Evenepoel ontkent, en overweegt een klacht wegens laster en eerroof.

Maandagavond 23 september forceren enkele agenten het gesloten hek aan de ingang van de parking achter het gemeentehuis van Anderlecht. Hierbij raakt het mechanisme beschadigd.

Volgens La Capitale gebeurde de braak op bevel van korpschef Patrick Evenepoel. Die werd die avond niet herkozen tot korpschef van de politiezone Zuid, en hij zou zo snel mogelijk hebben willen vertrekken. “Ze hebben verzwegen dat ze het hek kapot hebben gemaakt”, zegt een anonieme getuige aan La Capitale. “Maar door het analyseren van de camerabeelden kwam alles uit. Toen de kosten voor reparatie ter sprake kwamen, zo’n 7.000 euro, heeft de politie dat op de verzekering proberen verhalen, wat gezien kan worden als fraude.”

Laster

Evenpoel zelf is echter niet te spreken over deze versie van de feiten en overweegt een klacht wegens laster en eerroof. “Ik was die avond de eerste om de nieuwe korpschef Jurgen De Landsheer te feliciteren”, zegt hij aan BRUZZ. “Ik heb hoegenaamd niet het bevel gegeven die poort stuk te maken, en al zeker niet uit frustratie. Die beschuldiging gaat een brug te ver, om van de beschuldiging van eventuele verzekeringsfraude nog maar te zwijgen.” (Bekijk hier de beelden van de bewuste avond)

Dat agenten aan de poort stonden te morrelen, bevestigt hij wel. “De poort bewoog die avond wel, maar ging maar een stukje open. Waarop politieagenten én enkele mensen van de gemeente hem wat verder hebben opgeduwd, zich er niet van bewust zijnde dat men zo het mechanisme forceert. Ik zat al die tijd in de auto."

De woordvoerder van de zone zegt dat dit alles ook met de toestemming van de gerechtsdeurwaarder gebeurde. De gemeente bevestigt alvast aan BRUZZ dat die er die avond bij was.

Verzekering

Nog volgens Evenepoel was het hek al deels stuk, maar dat kan de gemeente dan weer niet bevestigen. Die spreekt van een kapotte slagboom, achter het hek.

Ook het bedrag van 7.000 euro is uit de lucht gegrepen. “Het bestek daarvoor is nog niet eens opgemaakt. Maar we vinden daar met de gemeente wel een oplossing voor, mogelijk wordt het inderdaad op de verzekering verhaald, dat valt nog te bezien. Maar om dan van fraude te spreken: dat is te schandalig voor woorden. Ik behoud mij dan ook het recht om eventuele gerechtelijke stappen te ondernemen”, besluit de dienstdoende korpschef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?