Politie en gemeente controleren vuilnis(zakken)

Een overvolle truck met vuilniszakken en gedumpt vuilnis. Dat is het resultaat van een twee uur durende netheidscontrole. "Hoe meer adresgegevens in de zak, hoe beter de resultaten."

Bingo! Telkens als een bevoegde controleur adresgegevens in een vuilniszak aantreft, klinkt er een kleine vreugdekreet. "Hoe meer adressen, hoe beter de resultaten," zegt Jacques Cornelis van de dienst Sociale Wetgeving en Leefmilieu van de politiezone Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node).

Tijdens een netheidsactie op de Everse gemeentewegen controleren Cornelis en een vijftal collega's vuilniszakken en achtergelaten vuilnis. Op donderdagochtend, de dag van controle, horen er geen vuilniszakken op de stoep te staan - de witte zakken worden elke dinsdagavond opgehaald, op vrijdagavond pikt Net Brussel de gele, blauwe én witte zakken op. Bouwafval en grof vuil zijn al helemaal uit den boze.

Sinds twee jaar trekken Cornelis en zijn collega-controleurs er bijna wekelijks op uit om te checken of de inwoners van Evere hun vuilnis correct buitenzetten. Wie dat niet doet, riskeert eerst een waarschuwing, de tweede keer volgt een boete van 125 euro. Mensen die niet in Evere wonen, maar er toch hun vuilnis achterlaten, én betrapt worden, betalen vanaf de eerste keer de boete. Vorig jaar ontdekten de controleurs 328 plekken waar vuilnis achtergelaten werd. 108 mensen konden in dat verband geïdentificeerd worden.

Door het raam
Potten verf, bouwafval, tientallen vuilniszakken. Na twee uur rondrijden puilt de truck uit. "Of we nu controleren in de welgestelde of de meer achtergestelde buurten, de resultaten zijn vergelijkbaar," vertelt Jean-Luc Liens (SP.A). Voor de Everse schepen van Openbare Netheid is netheid méér dan de mensen bewustmaken. "Aanwezig zijn op straat is belangrijk. Nu zetten verschillende inwoners de zakken op de verkeerde dag buiten. Dat gebeurt al te vaak uit slechte wil of een gebrek aan discipline. Een tijdje geleden vertelde een straatveger mij dat er, net nadat hij de stoep geveegd had, twee zakken door het raam op de straat gegooid werden."

Het feit dat grof vuil zomaar op de Everse stoepen rondslingert, verbaast. Niet alleen kan een gezin jaarlijks twee keer twee kubieke meter gratis laten ophalen door Net Brussel, de gemeente Evere biedt dezelfde service aan én daarnaast mag een gezin nog eens twee keer dezelfde hoeveelheid in het gemeentelijke depot afgeven - bouwafval valt hier niet onder. Dat maakt een totaal van twaalf kubieke meter grof vuil. "Waarom zet een inwoner dan toch nog een tv, koelkast of zetel op zijn stoep?" vraagt Liens zich teleurgesteld af.

Tijdens de prikactie, die in het oog springt en die door vele inwoners als positief wordt ervaren (behalve dan door de mensen die beboet worden), viel nog iets anders op. Steeds meer mensen duwen hun zakken door het kleine gat van de openbare vuilnisbakken. Het idee om het gat smaller te maken, lijkt een handige oplossing. Dat betekent wel dat telkens de ring van de vuilnisbak gehaald moet worden. Liens: "Volgens onze berekeningen duurt dat een minuut. Vermenigvuldig dat met zeshonderd vuilnisbakken, en je bent minstens een halve werkdag kwijt. Dat is dus de oplossing niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?