'Politie kan criminaliteit in Anderlecht niet de baas'

Danny Vileyn
© BRUZZ
20/12/2016

De gemeente Anderlecht was in 2015 goed voor zowat de helft van alle sackjackings in het Brussels Gewest. En dat is niet het enige misdaadcijfer dat Walter Vandenbossche, lid van politieraad voor CD&V, zorgen baart. Criminaliteit is volgens Vandenbossche de voornaamste oorzaak voor de vlucht van de middenklasse naar Vlaams- en Waals-Brabant.

Vandenbossche neemt ieder jaar tegen kerst de criminaliteitscijfers van Binnenlandse Zaken door. Hij vergelijkt de trends in het gewest en in de gemeente Anderlecht.

Sackjacking uit auto’s is dan wel een uitschieter, met 279 gevallen in Anderlecht en 570 in het gewest, ook de algemene trends zijn verontrustend: waar het cijfer voor heel het gewest stijgt, stijgt het in Anderlecht nog meer en waar het in het gewest daalt, daalt het in Anderlecht minder.

Vandenbossche: “Anderlecht staat op het vlak van drugsdelicten in de top vijf van het land, er werden 529 feiten geregistreerd, dat is weliswaar een lichte daling van 0,03 procent, maar de daling in heel het gewest bedroeg wel 8,5 procent. Wat woninginbraken betreft, zijn de cijfers nog flagranter: in Anderlecht was er een toename van 21,1 procent, in heel Brussel een daling van 5,8 procent.”

Volgens Vandenbossche is de onveiligheid de belangrijkste oorzaak van het verval van de gemeente en het vertrek van inwoners, middenstand en bedrijven. Vandenbossche: “Het maatschappelijk weefsel is aangetast. Gewelddelicten werken diep op de slachtoffers in. Er waren in 2015 936 grijpdiefstallen, dat zijn er 40 procent meer dan het jaar voordien. Ik raad dames aan om geen handtassen, halskettingen of andere tekenen van welvaart te dragen.”

Hervorming politiezones
De politiezone Zuid is volgens Vandenbossche niet in staat om de dagelijkse veiligheid te garanderen. “De strategie is zoek, het blijft Kurieren am Symptomen, er is een aanpak, maar er komen geen oplossingen. Omdat de politie in de andere zones doeltreffender optreedt, is er sprake van een verschuivingseffect.”

Het geboefte uit de andere politiezones zakt volgens Vandenbossche naar Anderlecht met zijn drie belangrijke invalswegen - Bergensesteenweg, Ninoofsesteenweg en Sylvain Dupuislaan - af.”

De oorzaken zijn meervoudig: de politiezone Zuid moet zoveel manschappen inzetten voor het voetbal en vervoer voor gevangenen dat het aantal overuren niet meer te tellen is. En hier bovenop is er dan nog de terrorismedreiging.”

Op korte termijn vindt Vandenbossche dat de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst meer geld moeten steken in politie. “Veiligheid is een kerntaak.”

Structureel moeten de politiezones gefusioneerd worden, dixit Vandenbossche. Hij pleit ook voor functionele decentralisatie, gespecialiseerde politiekorpsen die nu eens hier en nu eens daar ingezet worden volgens de noden.

'Cijfers zijn onjuist'
Vandenbossche wil naar eigen zeggen Charles Picqué (PS) en Eric Tomas (PS) niet pakken: “Onze generatie heeft gefaald, ik heb ook macht gehad, er moet een nieuwe generatie politici komen die democratisch bestuurt én kordaat optreedt.”

Maar volgens burgemeester Tomas zijn de criminaliteitscijfers die Vandenbossche aanhaalt, niet correct. "De cijfers zijn uit hun context gerukt en geven de realiteit niet weer", zegt hij aan BRUZZ. "Algemeen gesproken is er de laatste jaren net een daling van de criminaliteit in Anderlecht."

Over het groot aandeel van de gemeente Anderlecht in het aantal sackjackings, zegt Tomas: "Dat is natuurlijk onmogelijk. Dit toont aan dat de cijfers van de Minister van Binnenlandse zaken niet geverifieerd zijn, en niet corresponderen met de realiteit op het terrein. Commissaris Evenepoel heeft maandag op de politieraad trouwens al punt per punt geantwoord op de cijfers van Vandenbossche."

Vandebossche kijkt echter vooral naar minister-president Rudi Vervoort (PS). “De Brusselse regering draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Bijna drie jaar na het aantreden van de regering is er nog altijd geen globaal veiligheidsplan, de invulling van de bevoegdheid veiligheid blijft uit. Dat is ongehoord.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni