Politie ontruimt daklozenhuis Le Bateau op Oude Graanmarkt

© Bram Dewolfs via Facebook
| De politie viel maandagochtend omstreeks 9 uur binnen bij Le Bateau. De uitzetting was aangekondigd en verliep zonder problemen.
Updated: 08-10-2018 - 10:48

De politie heeft maandagochtend het daklozenhuis Le Bateau in Brussel-Stad ontruimd. Eind maart betrokken zo'n 80 daklozen de leegstaande polikliniek aan het Sint-Katelijneplein, maar de voorbije weken zorgden ze voor veel overlast in de wijk. Daarop besliste Brussel-Stad om de daklozen uit te zetten.

Vorige week werden de bewoners van het tijdelijke daklozenhuis op de Oude Graanmarkt op de hoogte gebracht van de uitzetting. Dat gebeurde op initiatief van burgemeester Philippe Close (PS). De voorbije weken zorgde een minderheid van de daklozen voor veel overlast in de buurt.

De politie was meermaals langsgeweest om de bewoners op de hoogte te brengen van de sluiting van Le Bateau. "Er waren nog een tiental personen in het gebouw, maar de uitzetting is vlekkeloos verlopen", vertelt woordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

'Kleine minderheid'

"Er waren de voorbije weken veel problemen met drugs. Ook het aantal geweldplegingen en diefstallen bij winkels in de omgeving nam toe. Een kleine minderheid verpestte het voor de rest van de bewoners", legt Naël Daibes van Bij Ons-Chez Nous uit aan BRUZZ.

De vzw vond in maart een overeenkomst met de eigenaar van het voormalig medisch centrum en hielp de daklozen met de exploitatie ervan. "Maar plots wilden ze niet meer met ons samenwerken, omdat we hen zouden bestelen. Anderhalve maand geleden zijn we dan ook uit het project gestapt."

Voor een twintigtal daklozen die in Le Bateau onderdak vonden, is intussen al een tijdelijke oplossing uit de bus gekomen. "Sommigen waren de problemen zat en klopten opnieuw bij ons aan. We hebben voor hen een alternatieve plaats gevonden in een gemeentegebouw in Anderlecht", aldus Daibes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?