Politie stuurt brief over 'moeilijke Syrische leerlingen' bij

20190424 ZOOM School BRUZZ ACTUA 1659 20190424 ZOOM School BRUZZ ACTUA 1659
© Photonews
| Kinderen op school (archiefbeeld).
© Photonews
| Kinderen op school (archiefbeeld).

De dienst Jeugd en Preventie van de politiezone Brussel-Noord stuurde begin mei een brief naar 18 scholen op haar grondgebied om te informeren naar 'moeilijke Syrische leerlingen'. Stigmatiserend, vonden kinderrechtenorganisaties. De brief werd dan ook meteen aangepast. "De intentie was goed, maar de uitvoering onhandig."

Op 2 mei kregen de directies van 18 scholen in de gemeenten Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node een brief waarin gepeild werd naar het gedrag van tienjarige leerlingen van Syrische origine. Het Brussels parket zou veel klachten gekregen hebben over het agressieve gedrag van de vluchtelingen tegenover klasgenootjes, en maakte zich zorgen over het gebrek aan preventieve maatregelen.

De dienst Jeugd en Preventie van de zone Brussel-Noord schreef de achttien scholen daarover aan, maar de politiebeambte deed dat op een ongelukkige manier. De kinderen werden 'agressief', 'moeilijk' en zelfs 'onhandelbaar' genoemd. Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, vond dat stigmatiserend en bracht het probleem aan het licht.

Brief werd bijgestuurd

Bernard Clerfayt (Défi), als burgemeester van Schaarbeek voorzitter van de politieraad, gaf toe dat de formuleringen onhandig waren. "De scholen kregen de indruk dat we intel vroegen en tegelijkertijd de Syrische kinderen een slechte naam bezorgden. Dat was niet de bedoeling. De hoofdcommissaris heeft de beambte uit haar functie ontzet en de brief werd bijgestuurd."

Volgens Clerfayt was de intentie van die brief wel goed. "Onze politiezone wil proactief zijn. Het is beter te voorkomen dan te genezen", aldus de burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?