Politie telt 3.200 deelnemers op betoging tegen loonnormwet

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 6 december 2021
Updated: 06-12-2021 - 14:18

Aan het station Brussel-Noord verzamelen maandagochtend enkele duizenden vakbondsmilitanten van de christelijke en socialistische vakbond. Ze komen op straat tegen de loonnormwet, die volgens de bonden verhindert dat de lonen deftig kunnen stijgen. De politie spreekt over 3.200 deelnemers.

Volgens de vakbonden kwamen maandag 6.000 mensen opdagen voor de manifestatie tegen de loonnormwet, maar de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene spreekt over bijna de helft minder: 3.200 deelnemers. De betoging begon omstreeks 11 uur aan het station Brussel-Noord. Het begin van de manifestatie ging alvast gepaard met zware knallen van voetzoekers.

"De manifestatie is zonder problemen verlopen," zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere maandagmiddag.

Naast de loonnormwet eisen de bonden ook aandacht voor de hoge energiefactuur, de aanvallen op de index en het criminaliseren van syndicale acties. Ze verwijzen onder meer naar de veroordeling van 17 vakbondsmensen, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, voor de blokkering van een viaduct op de E40 in Luik.

In de speeches na afloop klonk luid een waarschuwing aan het adres van de werkgevers en de regering. "Aan de index wordt niet geraakt. Dat zou neerkomen op een oorlogsverklaring", aldus Bodson. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) luidde vorige week nog de noodklok over de torenhoge inflatie, die de competitiviteit van de bedrijven in gevaar brengt.

In een reactie noemt het VBO het onbegrijpelijk dat de vakbonden ten strijde trekken tegen de loonnorm, die juist de competitiviteit van de bedrijven en jobs beschermt. De werkgeversorganisatie riep eerder al op tot bijsturende maatregelen om de loon-prijsspiraal te doorbreken. "Ons antwoord op deze vakbondsacties is zeer duidelijk. Onverantwoord qua timing. Probleemontkennend qua boodschap. Als de vakbonden een einde willen maken aan de loonnorm en willen gaan voor volledig vrije loononderhandelingen, dan is dat geen enkel probleem voor de werkgevers. Het is dus ofwel de loonnormwet én de indexering, ofwel geen loonnormwet maar dan ook geen indexering".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?