| Archiefbeeld

Politie verijdelt actie Extinction Rebellion tegen Black Friday

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
29/11/2019
Updated: 29/11/2019 12.52u

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn 22 leden van de protestgroep Extinction Rebellion preventief opgepakt. Ze waren gewapend met verfborstels, spuitbussen, lijm en affiches gericht tegen Black Friday. "We willen deze krankzinnige promotie van consumentisme tegengaan", klinkt het. De actievoerders brachten de nacht in de cel door.

Het nieuws over de mislukte actie komt van Extinction Rebellion en wordt bevestigd door de politie.

"Rond 23 uur werden er 22 aanhoudingen gedaan in het centrum van de stad, dit ten gevolge van een controle", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere aan BRUZZ. "Ze waren in het bezit van materiaal waaruit we konden opmaken dat ze iets van plan waren. Het gaat onder andere om verfborstels, verfspuitbussen, lijm en affiches met hun logo op, gericht tegen Black Friday", aldus Van de Keere.

Affiches Extinction Rebellion tegen Black Friday

| Enkele van de affiches gericht tegen Black Friday.

Black Friday komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, en is een shoppingdag waarbij producten met flinke kortingen de toonbank over gaan.

"Het idee was om met een affiche-actie tegen deze krankzinnige promotie van consumentisme - die onze planeet in gevaar brengt - in te gaan", zegt een actievoerder aan BRUZZ. "Maar meteen na het verlaten van de laatste briefing, stond de politie ons al op te wachten. Met busjes werden we naar het commissariaat aan de Kolenmarkt gebracht, waar we een nacht in de cel doorbrachten."

Politie op de hoogte

Volgens de actievoerder zit er mogelijk een mol in de groep. "De politie was er wel heel snel bij, en had al busjes klaarstaan om ons weg te voeren. We gaan nu onderzoeken hoe het komt dat ze weet hadden van onze actie."

De actievoerders gingen rond 23.30 uur de cel in en werden daar relatief goed behandeld. Omdat ze zonder jas de cel in moesten, kregen ze om 4 uur 's morgens dekens en ook eten en water, aldus de activist. Rond 8.30 uur werden ze weer vrijgelaten.

"We gaan nu nagaan of deze preventieve arrestatie wel volgens het boekje is", alsnog de getuige. "Het lijkt ons toch een overdreven reactie op een actie waarin we gewoon wilden sensibiliseren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , kapitalisme , degrowth , klimaatcrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni