Politie verplicht agenten te komen werken tijdens Europese top

© Photonews
| Tijdens de Europese top staat de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, samen met andere zones en de federale politie, in voor de beveiliging.
Updated: 17-10-2018 - 07:40

Heel wat Brusselse politieagenten hebben zich dinsdag ziek gemeld uit protest tegen de werkdruk. En dat met een Europese top voor de deur waarbij de politie instaat voor de beveiliging. De zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft het personeel verplicht de komende dagen te komen werken.

Sinds gisteren meldt de ene na de andere agent in Brussel zich ziek, schrijft Het Laatste Nieuws. In de politiezone Montgomery zou maar een beperkt gedeelte van het personeel aan het werk zijn, en in Elsene zou maandagnacht een commissariaat zijn gesloten omdat er te weinig personeel was. Ook in Brussel en Laken hebben agenten zich ziek gemeld, net als in de politiezone Brussel-Zuid.

Griepgolf

Politiewoordvoerder Ilse Van de keere bevestigt dat “meer mensen dan gebruikelijk,” zich hebben ziek gemeld. Om hoeveel agenten het precies gaat, kan ze niet zeggen. De ‘griepgolf’ komt net op het moment van de Europese top, die drie dagen zal duren. Voor die periode hadden de bonden een stakingsaanzegging ingediend.

Om die reden heeft de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene, dat samen met andere zones en de federale politie instaat voor de beveiliging van de top, het personeel gevorderd om te komen werken. Of er voldoende personeel zal komen opdagen, kan Van de keere niet met zekerheid zeggen.

'Uitgeperste citroenen'

Opgevorderde agenten mogen niet staken, maar ze kunnen wel ziek zijn. Iets wat ze volgens NSPV en ACV Politie massaal doen nu ze opgevorderd worden. “Op enkele uren tijd hebben honderden politiemensen zich ziek gemeld”, zegt Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie in De Morgen.

“Het verwondert ons niet dat dit voor de politiemensen de spreekwoordelijke druppel te veel is. Al maanden worden wij uitgeperst als citroenen, en nu gaat men nog wat harder knijpen”, stelt hij.

Spontane beweging

“De mensen zijn totaal op, de personeelstekorten zijn niet meer te overzien en bovendien snoeit men in de verworven rechten en ons statuut." Ook volgens Thierry Belin van NSPV gaat het niet om een actie die van de bonden uitgaat, maar om “een spontane beweging vanuit de basis”.

De vakbonden steunen de agenten wel. “Wij leven heel hard mee met onze zieke collega’s. Ik denk niet dat ze in deze omstandigheden snel terug aan de slag kunnen”, aldus Dehaes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?