Politie vrijdagavond paraat voor eventuele nieuwe parkfeestjes

© Kevin Van den Panhuyzen
| Een jongere probeert de politieauto te beschadigen in het Ter Kamerenbos op donderdagavond 1 april 2021

De politie zal vrijdagavond zowel in het Jubelpark als in het Ter Kamerenbos massaal aanwezig zijn. Op sociale media doen immers oproepen de ronde om – in navolging van La Boum – opnieuw samen te komen om te feesten.

‘L’abîme’ zal volgens informatie die op Facebook werd gepubliceerd niet plaatsvinden in het Jubelpark, zoals initieel aangekondigd, maar wel in het Ter Kamerenbos. Het Facebookevenement lokt vrijdagmiddag meer dan 3.000 geïnteresseerden en wil een vervolg breien aan La Boum, het nepfestival dat donderdagavond plaatsvond.

Persagentschap Belga meldt dat Philippe Close niet van plan is het bos af te sluiten omdat dit de burgers de vrijheid zou ontnemen er rond te wandelen. De politie zal niettemin in groten getale aanwezig zijn in zowel het Jubelpark als in het Ter Kamerenbos, laat politiewoordvoerster Ilse Van de Keere weten. Of achter de organisatie van L’abîme dezelfde mensen zitten als achter die van La Boum, is volgens de woordvoerster voorlopig niet geweten.

Het op sociale media aangekondigde evenement La Boum had donderdagavond 1.500 tot 2.000 jongeren naar het Ter Kamerenbos gelokt. Volgens de uiteindelijke balans van de politie op vrijdagmiddag raakten daarbij 26 politieagenten gekwetst, van wie drie van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Eén politieagent moest naar het ziekenhuis, maar mocht na verzorging het ziekenhuis verlaten.

De veearts is momenteel nog volop bezig te paarden op kwetsuren te controleren. Volgens eerdere berichten raakten bij het tumult zeven paarden gewond. Ook voertuigen raakten beschadigd. De voorruit van de vrachtwagen van de cavalerie werd stukgeslagen en vijf voertuigen van de Brusselse politiezone werden beschadigd, onder andere via stukgeslagen ruiten en platte banden.

De politie verrichtte achttien administratieve arrestaties en vier gerechtelijke. Eén persoon moet op 22 april voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?