Drugoverlast in de buurt van het Noordstation

| Lachgas is volgens de politie aan een opmars bezig rond het Noordstation en in de aangrenzende Brabantwijk.

Politie ziet sterke stijging gebruik van lachgas in Brabant- en Noordwijk

© Belga
25/09/2023

De Brabant- en Noordwijk in Brussel heeft te kampen met een sterke stijging van het gebruik van lachgas, een goedkoop roesmiddel. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Noord.

De effecten van het gebruik van lachgas, of distikstofmonoxide, zijn het ontspannen van de spieren, lacherig worden en geen pijn of jeuk voelen in het lichaam. Het product is vrij verkrijgbaar in de Belgische supermarkten, vaak in de vorm van slagroompatronen.

In de Brabant- en Noordwijk, die te kampen hebben met allerhande vormen drugsproblematiek, liggen de capsules en flesjes verspreid over de straten.

Het feit dat de lachgasflessen in de wijk vaak aangetroffen worden naast identieke zwarte ballonnen doet vermoeden dat het lachgas afkomstig is van één grote handelaar in de wijk. "Wij hebben weet van enkele grote handelaars in de wijk," duidt de politie.

Geen cijfers

De politie kan de stijging van het gebruik niet kaderen in cijfers. "We kunnen geen pv's opstellen voor het gebruik van lachgas en hebben geen cijfers over het gestegen gebruik," zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord. "Maar het is iets dat we duidelijk opmerken op het terrein. Niet enkel wij, maar ook stadswachters, handelaars en buurtbewoners melden dat ze het gebruik van lachgas zien stijgen."

Volgens Dereymaeker is het een probleem dat zich ook in vele andere gemeenten voordoet, "maar de Brabant- en Noordwijk zijn wijken waar veel drugsgebruikers zijn."

"Momenteel proberen we vooral bestuurlijke oplossingen te zoeken, zoals voor de netheid in de wijk of het respecteren van de wegcode en rijden onder invloed," aldus Dereymaeker. Vaak wordt lachgas in combinatie gebruikt met andere drugs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni