Politieagent voert met hongerstaking actie tegen politiegeweld

© PhotoNews
| Politie-inspecteur Eric Claessens diende bij intern toezicht klacht in tegen enkele collega's, nadat die een man bij een arrestatie rake klappen hadden toegediend.

De Brusselse politie-inspecteur Eric Claessens is sinds vorige week in hongerstaking. Daarmee voert hij actie tegen het voorlopige advies om hem uit zijn functie te zetten. Dat kwam er nadat hij aangifte had gedaan van politiegeweld tijdens een interventie. “De rotte appels moeten uit het korps, niet ik”, klinkt hij vastberaden.

De klacht van Eric Claessens tegen enkele van zijn collega’s komt er na een interventie op de Anspachlaan. Daar stond een man tegen de gevel van concertzaal Ancienne Belgique te urineren, waarna die werd opgepakt en afgevoerd naar een nabijgelegen politiekantoor.

‘Als je praat, dan kom je in de problemen’

Daar krijgt de man rake klappen te verwerken, waarop Claessens zijn diensthoofd inlicht. Die antwoordt hem dat ‘hij zijn mond moet houden, of dat hij anders in de problemen komt’, zo staat te lezen op de website van La Dernière Heure. Claessens stelt alsnog een rapport op van de feiten, met als gevolg het voorlopige advies om hem uit het korps te zetten.

De klacht van Claessens breekt hem zuur op, zeker nadat hij zelf gewond raakt bij een andere interventie in het Noordstation. “Ik kwam er in aanvaring met een grote, dronken man, waarvan ik snel doorhad dat ik hem niet kon overmeesteren. Toen ik via onze radio om versterking vroeg, kwam er niemand hulp bieden. Ik heb er een operatie en een rugletsel aan overgehouden.”

‘Kans dat ik pensioen kwijtspeel’

Tijdens zijn revalidatie kreeg hij een ploeg van intern toezicht, dat waakt over de goede werking van de politiediensten. Maar dat levert voor hem niet het gewenste resultaat op. Er werd een voorlopig advies uitgevaardigd om hem uit het korps te zetten.

“Als dat ook echt gebeurt, dan bestaat de kans dat ik mijn pensioen kwijtspeel. Dat zou echt de omgekeerde wereld zijn. De rotte appels moeten uit het korps verdwijnen, niet ik. Daarom heb ik besloten om in hongerstaking te gaan en dit onrecht, net als politiegeweld, aan de kaak te stellen,” aldus Claessens nog.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?