'Politieke misdrijven' stijgen naar ongekende hoogte

© bruzz

Er is nog nooit zo veel politiek geïnspireerde criminaliteit geweest in België. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet naast het moslimextremisme ook een toename van het anarchisme en extreemlinks geweld, zo bericht De Tijd vandaag.

Vroeger werden in ons land amper mensen vervolgd voor 'misdrijven tegen de veiligheid van de staat'. Het gaat daarbij om het beramen van aanslagen tegen de koning of de regering, 'het opnemen van de wapens tegen België', taken uitvoeren voor buitenlandse legers, een oorlog tegen België aanmoedigen, burgers doen twijfelen aan hun trouw aan de Belgische staat, enzovoort.

'Stijging vloeit voort uit islamitisch extremisme'
Tien jaar geleden telde de politie zo amper tachtig gevallen. In 2000 waren dat er zelfs maar 21. En meer recent, in 2013, waren dat er ook nog slechts 115. Maar vorig jaar stelde de politie liefst 487 misdrijven tegen de veiligheid van de staat vast. Het gros daarvan vond plaats in het Brusselse.

"De sterke stijging heeft momenteel te maken met het islamitisch extremisme. Maar daarnaast blijven ook de anarchistische en extreemlinkse groeperingen actief in België. Dat uit zich in bedreigingen, materiële beschadigingen en verstoring van de openbare orde. Over het algemeen stijgt de door onze diensten waargenomen activiteit van die groeperingen.

Multinationals en internationale instellingen
"Potentiële doelwitten voor hen zijn de multinationals en de internationale instellingen op ons grondgebied, maar ook onze eigen ordediensten", antwoordt Geens op een parlementaire vraag van Kattrin Jadin (MR). "Ook de geopolitieke crisissen in Syrië en Turkije dragen bij tot een toename van de spanning in België tussen Turkse nationalistische elementen en Koerdische militanten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Winteropvang breidt capaciteit uit wegens vrieskou

samenleving 1518020455

Nieuws uit Brussel in je mailbox?