De politievakbonden protesteren op de achtergrond terwijl koningin Paola toekomt voor Te Deum.

Politievakbonden betogen tegen regering aan Te Deum

© Belga
15/11/2022

De politievakbonden VSOA Politie, ACV Politie en NSPV hebben dinsdag actiegevoerd tegen de Vivaldi-regering aan het Te Deum voor Koningsdag. De vakbonden palmden de publieke zone aan de Sint-Goedele- en Sint-Michielskathedraal in Brussel volledig in en lieten zich horen.

Sinds de aanslag donderdagavond op twee agenten in Schaarbeek hebben de vakbonden het vertrouwen in minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), en bij uitbreiding de Vivaldi-regering, opgezegd. Premier Alexander De Croo (Open VLD) is ook aanwezig op het Te Deum.

Met protestborden en de opschriften "Vivaldi = woordbreuk", "Vivaldi = geen respect voor de politie" en "Vivaldi = onbetrouwbaar", maakten ze hun ongenoegen duidelijk. Ze ontstaken ook Bengaals vuur en enkele luide voetzoekers om hun onvrede zichtbaar en hoorbaar te maken voor de aanwezigen die de viering van Koningsdag bijwonen.

Toen de familieleden van het koningshuis arriveerden, volgde er wel applaus van de vakbonden. Ze scandeerden zelfs enthousiast "Laurent", toen de prins zich bovenaan de trappen even omdraaide samen met zijn vrouw prinses Claire.

photonews_11003225-014.jpg

Koning Albert II, koningin Paola, prinses Astrid en prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire bij het Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel

Geen koning Filip

Overigens wonen Koning Albert II, koningin Paola, prinses Astrid, prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire het Te Deum bij ter gelegenheid van Koningsdag. De grote afwezige is prinses Delphine.

Ook ambassadeurs uit heel wat landen en religieuze vertegenwoordigers van het katholicisme, het jodendom en de islam, zijn aanwezig op de viering van Koningsdag. Zij zullen er samen het Te Deum en luisteren naar de homilie van kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel.

De leden van de koninklijke familie kwamen samen aan bovenaan de trappen van de kathedraal, waar enkele fans van het koningshuis en ook schoolkinderen hen toejuichten. Voor koning Albert II en koningin Paola, beiden met een wandelstok, kostte het zichtbaar moeite om de laatste trappen van de kathedraal op te stappen. De koningin is nog maar net hersteld na een val.

Koning Filip en koningin Mathilde en hun vier kinderen wonen het Te Deum niet bij, omdat de traditie wil dat de koning zichzelf niet viert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni