Politiezone Brussel-Noord zet intelligente camera's in

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
20/04/2011
127 intelligente camera’s gaan in de politiezone Brussel-Noord mee de criminaliteit te bestrijden. De toestellen kunnen bepaalde scenario's, zoals sluikstorten of een terrorist die een pakje achterlaat, herkennen.

De politiezone Brussel-Noord trekt 6 miljoen euro uit voor een volledige vernieuwde camerabewaking van de openbare ruimte in de gemeenten Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node. De camera's zullen allemaal uitgerust zijn met Video Content Analyse (VCA). Hiervoor nam de politiezone het Schaarbeekse bedrijf Tein-Telecom onder de arm.

Dankzij de VCA kan de camera bepaalde scenario's in het stadsbeeld herkennen: een terrorist die een pakje achterlaat, een sluikstorter die een vuilniszak deponeert, een relletje dat losbreekt, een grafittispuiter aan het werk, hangjongeren rond een auto, ... De camera's kunnen ook ingezet worden om verkeersproblemen vast te stellen (files, rodeorijden) en voor nummerplatencontrole.

"Het grote voordeel," zegt hoofdcommissaris van de zone David Yansenne, "is dat onze politieagenten niet 24 uur op 24 naar 10 schermen tegelijk moeten staren. De camera helpt mee verdachte situaties analyseren, wat het werk veel makkelijker maakt." De camerabeelden, die tussen de 20 dagen en één maand bewaard worden, kunnen ook achteraf nuttig zijn voor de recherche.

Waar de camera's precies zullen komen ligt nog niet helemaal vast, maar de 127 camera's zullen op een zestigtal plekken in de zone worden geïnstalleerd. Als alles goed gaat kunnen midden 2012 de eerste camera's operationeel zijn.

De privacycommissie moet wel nog haar fiat geven.

Volgens burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Jean Demannez (PS) is de bevolking meer dan ooit vragende partij voor een betere bewaking van de openbare ruimte. "De camera's hebben op zich al een afschrikkend effect. Zo helpen ze niet alleen de onveiligheid bestrijden, maar ook het onveiligheidsgevoel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni