Politiezone Noord lanceert opleiding straatintimidatie voor agenten

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Brusselse politie.

De politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) gaat een opleiding straatintimidatie aanbieden aan haar politiemensen, in partnerschap met de vzw Touche Pas à Ma Pote.

De opleiding gaat specifiek over straatintimidatie en gendergerelateerd geweld. Er bestaat een wettelijk kader dat toelaat om dit specifieke soort geweld vast te stellen en te vervolgen, maar er stelt zich een probleem bij de toepassing ervan.

“Slachtoffers aarzelen vaak om klacht in te dienen,” vertelt Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie Brussel-Noord. “En anderzijds is het voor de politiemensen moeilijk om het feit correct te identificeren en om dus zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden aan de verwachtingen van de slachtoffers. Dat is in het bijzonder het geval wanneer de feiten van intimidatie zich niet vertalen in fysiek geweld.”

Vanuit die vaststelling heeft de politiezone nagedacht over hoe ze deze situatie in positieve zin kon doen evolueren. De opleiding van het personeel bleek een eerste noodzakelijke stap te zijn voor de ontwikkeling van een globale aanpak.

Praktijkgericht

De eendaagse opleiding is gericht op praktijk, waarbij de toepassing van de normen vertaald wordt naar een eenvoudig en kwaliteitsvol politieoptreden. Het gaat meer bepaald om vier modules die bedacht werden binnen een welbepaalde dynamiek, gaande van de bewustwording over het fenomeen, tot het concrete vermogen om een slachtoffer op de meest gepaste wijze op te vangen en het desbetreffende pv op te stellen.

“Geweld tegen vrouwen, en meer bepaald straatintimidatie, is een realiteit die we kordaat moeten bestrijden,” besluit Cécile Jodogne, burgemeester van Schaarbeek en voorzitster van het politiecollege. “Als voorzitster van het college van de politiezone en als vrouw, is dit voor mij een prioriteit. De opleiding voor de actoren op het terrein is van kapitaal belang. Iedere vrouw moet zich rustig en veilig kunnen verplaatsen, zowel in de openbare ruimte als in de beroeps- en privésfeer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?