Portugese toparchitect ontwerpt crematorium Evere

© Souto de Moura Arquitectos Lda

De Portugese architect Eduardo Souto de Moura staat samen met zijn Belgische collega Jean-Christophe Mathen in voor het ontwerp van het langverwachte crematorium in Evere. Dat vernam brusselnieuws.be. Souto de Moura tekende eerder al voor het crematorium van Kortrijk.

Maar liefst 47 ontwerpteams stuurden een kandidaatsdossier in om het crematorium van Evere te ontwerpen. Dat verklaart mee waarom het project extra vertraging heeft opgelopen. De openingsdatum is ondertussen opgeschoven tot midden 2017. "Het vergde heel wat tijd om alle dossiers te bestuderen", vertelt Xavier Godart, directeur van het voorlopig nog altijd enige Brusselse crematorium in Ukkel. "De keuze werd bovendien bemoeilijkt omdat er veel sterke voorstellen zijn ingediend."

Uiteindelijk kwamen Edouardo Souto de Moura en Jean-Christophe Mathen als laureaat uit de bus. Hoe het nieuwe crematorium er precies zal uitzien moet nog blijken. "We verspreiden nog geen beelden of plannen omdat we nog maar in het stadium van voorontwerp zitten", aldus Godart. "Er moeten nog aanpassingen gebeuren."

Eind oktober zal het definitieve project worden voorgesteld. Souto de Moura komt dan ook een lezing geven in Bozar.

© Souto de Moura Arquitectos Lda

Souto de Moura behoort tot de modernistisch geïnspireerde School van Porto. In 2011 kreeg hij de prestigieuze Pritzkerprijs, zeg maar de Nobelprijs voor de architectuur. Rond diezelfde tijd realiseerde hij ook het crematorium Uitzicht in Kortrijk (samen met Sum Project). Voor het crematorium in Evere werkt Souto de Moura samen met het bureau van Jean-Christophe Mathen, een architect uit Waals-Brabant.

4,4 miljoen euro
Het budget voor het nieuwe crematorium in Evere is ondertussen opgetrokken van 3 tot 4,4 miljoen euro. "Sinds de eerdere schatting zijn de kosten gestegen en we kiezen er nu ook voor om twee in plaats van één verbrandingsinstallatie te bouwen", zegt Godart. "Dat moet het mogelijk maken om de as van overledenen meteen na de dienst mee te geven of te verstrooien zoals dat in ons land gebruikelijk is."

Op termijn kan er een derde oven bijkomen in het nieuwe crematorium. Het crematorium van Ukkel, waar dit jaar naar schatting 5.400 crematies zullen plaatsvinden, telt vijf ovens. Volgens cijfers van de FOD Economie kiezen Brusselaars bij overlijden in 70 procent van de gevallen voor crematie. Een tweede crematorium is dan ook welkom.

Bovendien is het zuiden van Ukkel voor veel mensen uit noordelijke gemeenten slecht bereikbaar. Daardoor kiezen velen voor het crematorium van Vilvoorde. Tot slot veranderen ook de gebruiken rond crematie. "Vroeger waren we louter een technische installatie, vandaag is zijn we een lieu de vie, waar de ceremonie een steeds belangrijkere plaats inneemt. Dat vraagt extra plaats en extra diensten en voorzieningen."

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?