Positief advies voor sloop oude luchthaven Haren

© FM Brussel
29/12/2005
De overlegcommissie van de stad Brussel geeft een gunstig advies voor de sloop van de oude luchthavengebouwen in Haren. Die moeten plaats ruimen voor de uitbreiding van de Navo. Brussels gemeenteraadslid Marie-Paule Quix (SP.A-Spirit) geeft de moed echter nog niet op.

De twee luchthavengebouwen in art-decostijl uit het begin van de twintigste eeuw dreigen door de sloophamer te verdwijnen. De Navo plant haar nieuw hoofdkwartier net op deze plek.

Tegen de afbraakplannen kwam er veel verzet, onder andere van de stad Brussel, de vzw Pétitions-Patrimoine en enkele ex-Sabéniens. De overlegcommissie van de stad Brussel heeft nu echter een gunstig advies uitgebracht voor de sloop. Allerlei instellingen, zoals het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij en de directie van Monumenten en Landschappen, stemden voor dat positieve advies.

Brussels gemeenteraadslid Marie-Paule Quix deelt de mening van de stad Brussel en betreurt het positieve advies van de overlegcommissie. Toch geeft ze de moed niet op en heeft ze hoop dat de gebouwen gered kunnen worden. "De enige die de sloop nog zou kunnen tegenhouden is de ambtenaar van het gewest. Ik denk wel dat ik nog enkele stappen ga ondernemen hoewel ik mij geen illusies over het resultaat maak. Maar ik ga de administratie toch attent maken op de waarde van de gebouwen en vragen of er geen mogelijkheid bestaat om de gebouwen te integreren in de nieuwbouw van de Navo."

De definitieve beslissing van de sloop ligt nu in de handen van de Brusselse regering die de afbraakvergunning moet afleveren. Bevoegd staatssecretaris Emir Kir (PS) liet eerder alvast weten dat hij niet bereid is om een beschermingsprocedure op te starten voor de oude burgerluchthaven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni