Da Vinci bedrijvenpark Evere naamborden

Praktijktesten arbeidsmarkt: ‘Andere regeringen mogen voorbeeld nemen aan Brussel’

MD
© BRUZZ
08/12/2016

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, reageert verheugd op de beslissing van minister van Tewerkstelling Gosuin (Défi) om praktijktesten in te voeren tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook voortrekker en Groen-parlementslid Bruno De Lille hoopt dat de wettelijke omkadering er snel komt, zodat 'het wetsvoorstel geen lege doos wordt'.

Voor Unia betekent de beslissing om praktijktesten of mystery shopping in te zetten bij het controleren van bedrijven op eventuele discriminatie een extra slag onder de arm. “De klassieke controles van arbeidsinspectie leiden tot weinig resultaat. Daarom is het belangrijk dat de Brusselse regering nu een opening creëert om nieuwe controlemiddelen te gebruiken," zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

Bedrijven zullen wel niet in het wilde weg gecontroleerd worden. Enkel als er een sterk vermoeden is van discriminatie kunnen bedrijven aan een praktijktest onderworpen worden, benadrukt de organisatie.

Maar Unia wil nog verder gaan en bedrijven afrekenen op de resultaten van hun diversiteitsplan, niet enkel op de initiatieven. “Voor ons moeten die plannen dwingender zijn. Het moeten actieplannen zijn, met streefcijfers en een preventieplan tegen discriminatie," zegt Keytsman.

'Voortschrijdend inzicht'
Ook Groen-parlementslid Bruno De Lille is blij met de beslissing van minister Gosuin. “Minister Gosuin was eerst afkerig van het idee om praktijktesten in te voeren. Een hoorzitting met grondwetspecialisten, die er kwam na lang aandringen van Groen en Ecolo, bracht hem blijkbaar op andere gedachten. Het siert minister Gosuin dat hij durft blijk te geven van voortschrijdend inzicht, al zullen we er streng op toezien dat het wetsvoorstel geen lege doos zal zijn."

Volgens Unia en Groen speelt Brussel een heuse voortrekkersrol in het dossier van de praktijktesten. “Dit is een sterk signaal naar de andere regeringsniveau’s. Noch in Vlaanderen, Wallonië of op federaal niveau werd deze stap al gezet. Brussel mag trots zijn”, aldus De Lille.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni