Premium krijgt uitkijkplatform

De stedenbouwkundige aanvraag voor de Premium-toren, aan de Willebroekkaai tegenover Thurn & Taxis, is in de laatste fase. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, komt er een openbare ruimte op de 42ste verdieping. Dat staat in de bouwaanvraag van projectontwikkelaar Atenor, vernam brusselnieuws.be.

Tot 10 maart loopt voor het bouwproject een periode van openbaar onderzoek. Zowel voor- als tegenstanders kunnen bedenkingen indienen voor een commissie. Die commissie wordt voorgezeten door Brussels schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CdH), die het beslissende schepencollege zal adviseren. Het project van ontwikkelaar Atenor is dus nog niet definitief.

Daarin is op vraag van Christian Ceux voorzien dat de bovenste verdieping openbaar wordt. "Het uitkijkplatform staat alvast in de stedenbouwkundige aanvraag van Atenor", zegt Ceux aan brusselnieuws.be. "Er wordt enkel nog bekeken hoe dat technisch gerealiseerd zal worden."

Atenor is in ieder geval akkoord, maar blijft voorzichtig. "We voorzien in onze plannen inderdaad ruimte voor een observatieplatform, maar we onderzoeken nog hoe we dat praktisch gaan aanpakken. De Premium-toren is nog altijd een woonproject en we denken in de eerste plaats aan de veiligheid van de bewoners."

"Overbodige kantoorruimte"
Tegen het grootse Premium-project klinkt ondertussen ook protest. Mathieu Sonck van Inter-environnement begrijpt niet waarom het project 30.000 vierkante meter kantoorruimte voorziet, terwijl er reeds aardig wat leegstand is in Brussel.

"Men poot hier een luxegebouw neer in een wijk die in het slop zit", zei Sonck recent aan Télé Bruxelles. "Ten tweede voorziet het project 30.000 vierkante meter kantoorruimte, terwijl er net naast de site heel wat ruimte al drie jaar leegstaat. Waarom bouwt men in Brussel nog kantoren terwijl er twee miljoen vierkante meter leegstaat?"

Ceux nuanceert de verzuchtingen van Atenor. "30.000 vierkante meter is al bij al niet zo veel. En wat de woonvoorziening betreft, moeten we toch proberen mensen aan te trekken om in Brussel te blijven wonen. Zeker de middenklasse die volgens recente studies Brussel meer en meer ontvlucht."

De Premium-toren moet met zijn 140 meter de hoogste woontoren van België worden, goed voor 361 woningen. Er zijn ook 752 parkeerplaatsen voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?