Prins Laurent bezoekt winteropvang voor daklozen en hun huisdier in Ukkel

© Photonews
| Prins Laurent op bezoek bij een daklozenopvang in Ukkel.

Prins Laurent heeft woensdagmiddag in Ukkel een winteropvang voor daklozen en hun huisdier bezocht. Tijdens de wintermaanden kunnen de daklozen er met hun huisdier gratis terecht in verwarmde en droge containers, met sanitaire voorzieningen. "De band tussen mens en dier is intens: ze vinden steun bij elkaar, dag en nacht, in weer en wind. En ze geven elkaar warmte en steun", aldus prins Laurent.

Het aantal dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de voorbije 10 jaar fel toegenomen tot meer dan 4.000. Ongeveer de helft heeft geen dak boven het hoofd en slaapt op straat of in noodopvang. De Stichting Prins Laurent organiseert sinds 2012 het Winterplan. Honderden daklozen met een huisdier krijgen toegang tot een bed, een douche en drie maaltijden per dag.

In 2020 vindt het Winterplan, dat loopt van februari tot mei, plaats in Ukkel. In verwarmde containers kunnen tot maximaal 18 mensen terecht met hun hond. De opvang is gratis en wordt omkaderd door opvoeders en maatschappelijk werkers. Naast het aanbieden van een slaapplaats verleent de Stichting ook medische verzorging aan het huisdier.

Warmte en steun

Prins Laurent bracht woensdagmiddag een bezoek aan de winteropvang. Naast de pers waren ook een tiental daklozen met hun hond aanwezig. De prins kreeg een rondleiding in de containers en sprak met enkele daklozen.

Volgens prins Laurent is het belangrijk dat daklozen met hun huisdier in Ukkel terechtkunnen in verwarmde containers. "De band tussen mens en dier is intens: ze vinden steun bij elkaar, dag en nacht, in weer en wind. Ze geven elkaar warmte en steun. Door het aanbieden van een warm en droog onderkomen geven we de daklozen en hun huisdier nieuwe energie. En zo worden mens en dier niet van elkaar gescheiden, anders dan in de meer traditionele opvangcentra", benadrukte de prins.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?