| Prinses Claire. (archiefbeeld)

Prinses Claire brengt bezoek aan Schaarbeekse weekendschool van TADA

© Belga
13/05/2023

Prinses Claire heeft zaterdag in Schaarbeek een bezoek gebracht aan de weekendschool van de vzw TADA. Dat staat voor ToekomstATELIERdelAvenir, een organisatie die tieners uit een minder gegoed milieu kennis laat maken met hun toekomstmogelijkheden. Het project, dat de voorbije tien jaar meer dan 1.800 Brusselse tieners bereikte, is bekroond met de Prijs van de Hoop van de Stichting Koningin Paola.

"In vijf scholen in Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht en Schaarbeek organiseren we elke zaterdag ateliers voor kinderen van 10 tot 14 jaar oud, van het vijfde leerjaar in het basisonderwijs tot het eerste middelbaar", zegt Jaap Vreeke, communications manager bij de vzw.

"Bevlogen professionals, zoals rechters, verpleegkundigen, koks of mecaniciens komen hen uitleg geven over de sector waarin ze werken. Het gaat telkens om vier ateliers van een half uur, gegeven door vier mensen uit dezelfde sector, zodat de kinderen verschillende aspecten van die sector leren kennen."

"Daarnaast is er de alumni-werking", gaat Pieter De Witte, managing director van TADA verder. "Tieners die het driejarige parcours van de weekendschool doorlopen hebben, krijgen toegang tot dat netwerk. Dat geeft hen niet alleen een huiswerkplek op woensdagnamiddag, maar ook een levenslang netwerk met buddywerking, mogelijkheden tot opleidingen, alumni-activiteiten, hulp bij stages, studentenjobs of buitenlandse ervaringen."

Onderwijsongelijkheid

De vzw TADA is ontstaan uit de vaststelling dat de onderwijsongelijkheid in België, en zeker in Brussel, bijzonder groot is, aldus Jaap Vreeke: "Scholen in 'moeilijke' buurten slagen er spijtig genoeg vaak niet in om te fungeren als 'lift'."

"Als je in België geboren wordt in precaire omstandigheden is de kans met andere woorden groot dat je ook in precaire omstandigheden de wereld verlaat. Een aangeboren tekort aan kansen raak je in België blijkbaar minder eenvoudig kwijt dan in andere OESO-landen, zo blijkt uit de PISA-onderzoeken. TADA wil dit patroon van 'grote kans op weinig kansen' doorbreken en gaat dus vroegtijdig aanvullend onderwijs aanbieden in het weekend. "

De mosterd voor TADA werd gehaald in Nederland, waar IMC Weekendschool al sinds 1998 duizenden jongeren ondersteunt met haar aanpak die ondertussen internationaal is erkend. In het schooljaar 2012-2013 werd TADA in Brussel gelanceerd en sindsdien bereikte het initiatief meer dan 1.800 jongeren.

"We tellen 1.086 alumni en dit schooljaar gaan 806 kinderen wekelijks naar de TADA-klas", zegt Jaap Vreeke. "Uit een studie van Bain & Company blijkt dat er onder de TADA-jongeren gemiddeld drie keer minder schooluitval is dan onder jongeren in een vergelijkbare doelgroep, en 38 procent minder schoolvertraging."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni