Prinses Elisabeth heeft de eed afgelegd als officier

© Belga
27/09/2023

De 21-jarige kroonprinses Elisabeth heeft dinsdagavond de eed afgelegd als officier aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie samen met haar medestudenten. Prinses Elisabeth volgde op de militaire school in 2020-2021 één jaar de opleiding 'Sociale en Militaire Wetenschappen'. De voorbije jaren ging ze nog regelmatig op zomerkamp.

Prinses Elisabeth legde de eed van "getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk" af voor de ogen van koning Filip, koningin Mathilde, prins Emmanuel en prinses Eleonore. Prins Gabriël nam als student aan het KMS deel aan de ceremonie. De hertogin van Brabant legde als eerste de eed af en deed dat in het Nederlands, Frans en Duits. Haar 95 medestudenten volgden.

Met de eedaflegging als officier trad prinses Elisabeth in de voetsporen van haar voorouders. Prins Leopold (de toekomstige koning Leopold II) legde de eed af in 1852, prins Albert (de toekomstige koning Albert I) veertig jaar later, in 1892, prins Leopold (de toekomstige koning Leopold III) in 1923, prins Albert (de toekomstige koning Albert II) in 1953 en prins Filip (de huidige koning) in 1980, op 26 september, exact 43 jaar geleden dus. Ook prins Laurent legde de eed af als officier. Hij deed dat in 1985.

De medestudenten van prinses Elisabeth die ook dinsdag de eed afleggen, hebben er ondertussen drie jaar aan de Koninklijke Militaire School op zitten. Zij beginnen nu aan hun vierde jaar. Prinses Elisabeth volgde maar één jaar de opleiding, maar kwam al drie keer terug voor een zomerkamp.

Prinses Elisabeth is ondertussen aan haar derde en laatste jaar 'geschiedenis en politiek' begonnen aan het Lincoln College in Oxford, Engeland.

De koninklijke familie nam na de ceremonie kort de tijd om te poseren voor de lenzen van de persfotografen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni