Privébewakers mogen fouilleren bij WK-matchen op groot scherm

© Photonews
| Wie het WK op een groot scherm gaat kijken, kan voortaan gecontroleerd worden.

Wie in Sint-Jans-Molenbeek of Jette onze Duivels wil aanmoedigen, kan voor het eerst gescreend worden door privébewakers. Minister Jambon (N-VA) stuurt daarover een omzendbrief naar alle burgemeesters.

In Brussel-Stad komt er dan toch geen groot scherm, maar in het Machtensstadion in Molenbeek of op het nieuwe Spiegelplein in Jette kan je de Rode Duivels naar de overwinning gillen.

Voor gemeenten die zo’n WK-event organiseren, is er nieuwe wetgeving. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wijst de burgemeesters daarop in een omzendbrief van 18 bladzijden. Die krijgen ze binnenkort in de bus, zo schrijft De Morgen.

Om de veiligheid te waarborgen, kunnen gemeenten sinds 2017 privébewakingsfirma’s inschakelen. Aan de ingang van een stadion (zoals in Molenbeek) kunnen ze de supporters fouilleren en handtassen screenen. Bij WK-matchen buiten (zoals in Jette) mogen ze enkel toegangsbewijzen controleren.

Bekertjes bier gooien

De privébewaking is evenwel geen verplichting. “In het kader van de veiligheid wijst de minister enkel op het bestaan van die wet. Maar elke gemeente en politiedienst moet op voorhand een risicoanalyse maken en dan beslissen of ze een beroep doen op die firma’s,” zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck in De Morgen.

Gemeenten kunnen het best op voorhand beslissen welk gedrag ze toelaten. Dat gaat dan bijvoorbeeld over gooien met bekers bier, op de schouders zitten, toeters en trommels gebruiken, wildplassen, enzovoort. Ongewenst gedrag kunnen gemeentes bestraffen met een GAS-boete, tot 350 euro. Vooral voor vuurwerk raadt Jambon dergelijke maatregelen aan.

Dat er privébewaking mogelijk is, betekent niet dat er minder politie wordt ingezet. “Het zijn geen taken die overgenomen worden, maar ze ontlasten wel het werk van de politie,” klinkt het bij het kabinet-Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?