Privébewaking op snelwegparkings van start

© Google Maps
| Onder meer de parking van Groot-Bijgaarden kwam al in de media omwille van gewelddadige incidenten.

De privébewaking op snelwegparkings in ons land is deze avond omstreeks 18 uur van start gegaan. De federale politie bepaalt welke parkings nood hebben aan beveiliging.

Dat meldt de VRT en is bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA).

Minister Jambon kondigde eerder al aan dat de bewaking op snelwegparkings zou worden opgeschroefd, na incidenten met transmigranten op onder meer de parkings langs de E40 in Groot-Bijgaarden (foto) en Jabbeke.

Risicoanalyse

De aanbestedingsprocedure daarvoor is nu afgerond: de bewakingsfirma FACT-groep is dinsdagavond rond 18 uur gestart met de patrouilles op parkings. Dat zijn er elke nacht vijf, eender waar in het land.

Het is de federale politie die op basis van een risicoanalyse bepaalt welke parkings extra bewaakt worden. Dat kunnen er dus elke nacht andere zijn, en de teams kunnen ook doorheen de nacht verplaatst worden.

Als er problemen opduiken, verwittigen de bewakingsagenten de politie die dan kan tussenkomen.

'Zolang het nodig is'

De parkings worden elke nacht bewaakt van zonsondergang tot zonsopgang. De opdracht blijft volgens het kabinet-Jambon "lopen zolang het nodig is". Ook de controles van politie op snelwegparkings naar aanleiding van de problematiek met transmigranten, gaan voorlopig door.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?