| Medewerkers in het Europaziekenhuis in staking.

Privéziekenhuizen hanteren minimumbezetting op nationale stakingsdag

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/11/2022

Het werk volledig neerleggen deden ze niet. Maar heel wat verpleegkundigen in Brusselse privéziekenhuizen werkten woensdag wel volgens minimumbezetting. "Zeker in een sector die kampt met personeelstekorten, moeten de salarissen omhoog."

Tijdens de nationale actiedag waren de diensten aangepast als die van een zondag. Noodgevallen en essentiële behandelingen bleven doorgaan, andere werden mogelijk uitgesteld. Aan de ingangen van heel wat Brusselse privéziekenhuizen stonden piketten opgesteld om zowel het personeel als de patiënten informatie te verschaffen.

Het ging onder andere om de Kliniek Sint-Jan, de Europaziekenhuizen, het Delta Ziekenhuis en het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis van de Chirec-groep en het psychiatrisch ziekenhuis Epsylon in Ukkel.

Een van de eisen luidde om "dringend extra te investeren in personeel", aldus Evelyne Magerat van de nationale christelijke vakbond CNE. "Niet alleen om de aantrekkelijkheid van het beroep te verbeteren, maar ook om de huidige bezetting te behouden. Want hoe minder personeel, hoe minder kwaliteit."

Werknemers van het psychiatrisch ziekenhuis Epsylon.

Ook op de luchthaven legden werknemers het werk neer. Zo'n 150 militanten kwamen woensdagmiddag samen aan de stakerspost van Brussels Airport, het 'epicentrum' van de acties van de vakbonden in Vlaams-Brabant.

Er reed woensdag tijdelijk ook maar één metro in Brussel, en door acties bij Net Brussel werd in bijna geen enkele gemeente het vuilnis opgehaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni